Linkovi

Novi satelit prati uslove na Suncu


NASA-ina Opservatorija za solarnu dinamiku prati promene na površini Sunca.
NASA-ina Opservatorija za solarnu dinamiku prati promene na površini Sunca.

Novi NASA-in satelit krenuo je na put dugačak milion i po kilometara ka Suncu, i za to će mu biti potrebno 110 dana.

Kada stigne u Sunčevu orbitu, Diskaver će zameniti stari svemirski brod koji prati svemirske vremenske uslove.

Novi satelit krenuo je na misiju u pravi čas, s obzirom da je 2015-a, godina koja predstavlja vrhunac 11-godišnjeg sunčevog ciklusa kada ekstremno vreme na Suncu može najviše da utiče na život na Zemlji.

DSCOVR, što je skraćenica za - Klimatska opservatorija za daleki svemir, krenuo je na put. Sa svoje pozicije između Zemlje i Sunca, ovaj satelit će beležiti neprekidan protok naelektrisanih sunčevih čestica, od kojih nas štiti zemljino magnetsko polje i atmosfera. Međutim snažne erupcije, poznate pod nazivom “čeona masivna izbacivanja”, mnogo su opasnije, objašnjava Tomas Berger, direktor Centra za prognozu svemirskog vremena američke Nacionalne agencije za atmosferu i okeane.

“To su veoma, veoma veliki magnetski oblaci koje Sunce izbacuje veoma, veoma velikom brzinom, i njhov uticaj na Zemlju je u smislu svemirskog vremena, kao da smo pogođeni cunamijem ili uraganom”.

Burni vremenski uslovi u svemiru mogu da dovedu do prekida na električnim mrežama, da obore satelite i ometaju radio talase i vazdušni saobraćaj – drugim rečima sve ono od čega zavisimo.

“Ne možemo mnogo toga da učinimo povodom toga s obzirom da je Sunce džinovska zvezda, a mi smo samo majušna planeta u njegovoj orbiti. Ipak, naš konkretan posao jeste da predvidimo te fenomene i da ljudima omogućimo posmatranja, upozorenja i uzbune kako bi mogli da preduzmu korake za ublažavanje udara”.

Od momenta dada DSCOVR pošalje izveštaj iz svemira, ljudi na zemlji imaju manje od sat vremena da preduzmu odgovarajuću akciju.

“Petnaest do 60 minuta je dovoljno vremena da operator na električnoj mreži ublaži posledice tako što će da nakalemi druge generatore kao bi se rasporedilo opterećenje. To je dovoljno vremena za operatori satelita prebace satelite na bezbedniji način rada. Dakle, to je dovoljno vremena, iako bismo, naravno, voleli još više vremena”.

Naučnici već prave planove za dodatne instrumente koji će omogućiti još ranija upozorenja.

“Bilo bi sjajno kada bismo poslali nešto još bliže Suncu, a to će u budućnosti biti moguće uz pomoć tehnologije solarnog jedrenja, međutim za sada samo možemo da postavimo nešto na to savršeno gravitaciono mesto i da ga tu ostavimo. To je satelit DSCOVR”.

Upozorenja DSCOVR-a su planetarne prognoze, ali novi model može da pošalje uzbune koje su bolje ciljane.

“Moći ćemo da vam kažemo koje su oblasti na Zemlji više ili manje podložne solarnim olujama”.

To znači da će po prvi put, upozorenje sadržati podatke ne samo o tome da nam se približava magnetna oluja već i gde će da udari.

DSCOVR takođe nosi dva NASA-ina instrumenta za posmatranje Zemlje koji će da prikupljaje razne podatke za druga naučna istraživanja.

XS
SM
MD
LG