Linkovi

Nove vetrenjače - efikasnije i dobre za ptice


Prema trenutnim procenama, lopatice rotora koje se brzo okreću godišnje ubiju i do 300 hiljada ptica, samo u Sjedinjenim Državama.
Prema trenutnim procenama, lopatice rotora koje se brzo okreću godišnje ubiju i do 300 hiljada ptica, samo u Sjedinjenim Državama.

Iz Tunisa stiže inovativni dizajn – mašina na vetar bez lopatica rotora, koja neće ubijati leteća živa bića, ali će biti još efikasnija od klasičnih turbina na vetar.

Ogromne turbine na vetar sa rotirajućim lopaticama proizvode struju širom sveta. Međutim te lopatice su smrtonosne za ptice i slepe miševe, zbog čega je pronalazač izumeo način da upotrebi energiju vetra na drugačiji način. Iz Tunisa stiže inovativni dizajn – mašina na vetar bez lopatica rotora, koja neće ubijati leteća živa bića, ali će biti još efikasnija od klasičnih turbina na vetar.

Energija proizvedena pomoću turbina na vetar sa 3 lopatice rotora je jeftina, održiva i ne zagađuje okolinu. Međutim prema trenutnim procenama, lopatice rotora koje se brzo okreću godišnje ubiju i do 300 hiljada ptica, samo u Sjedinjenim Državama.

To bi moglo da se promeni sa transformatorom vetra bez lopatica, nazvanim Safonijan, koga je dizajnirao tuniski inženjer Anis Auni. On je proučavao drevne jedrilice i pokrete ptica i riba kako bi napravio parabolični disk koji se okreće na neobičan način dok hvata vetar nalik jedru na brodu.

“To je kao velika osmica u prostoru. To je pokret koji se može videti u prirodi. Zato sam vam rekao da je Safonijan bogat što se tiče biomimetike, jer ribe izvode taj pokret perajima dok se kreću, ili ptice krilima”.

Transformator bez lopatica rotora takođe pravi manje buke, a i nema efekta žiroskopa, što olakšava prilagođavanje promenama pravca vetra. Prototip je veličine jednog metra u prečniku, ali kompjuterski modeli pokazuju da može da bude i veći. Auni se nada da će njegov izum jednog dana moći da pretvori 80 odsto svetske energije vetra u električnu energiju.

“U praksi su zabeleženi 1,7 puta bolji rezultati nego kod klasičnih turbina na vetar. Ekonomski, to je mašina koja će biti znatno jeftinija od ekvivalentne turbine na vetar”.

Kompanija iz Tunisa “Saphon Energy”, koja je napravila prototip, osvojila je nekoliko nagrada za novu turbinu, a između ostalog i podršku Majkrosoftove inicijative za pomoć afričkim “startap” kompanijama.

XS
SM
MD
LG