Linkovi

Nova tehnologija menja pilotske kabine


Unutrašnjost pilotske kabine Erbasa A380 Katar Ervejza predstavljen na Avio sajmu u Parizu u junu 2015.
Unutrašnjost pilotske kabine Erbasa A380 Katar Ervejza predstavljen na Avio sajmu u Parizu u junu 2015.

Neki od najnovijih elektronskih uredjaja za avione predstavljeni su na Medjunarodnom avio sajmu u Parizu.

Zahvaljujući naizgled nezaustavljivom progresu elektronskih i mehaničkih naprava, proizvođači aviona konstantno osavremenjuju pilotske i putničke kabine, što letove čini jednostavnijim i prijatnijim. Neki od najnovijih izuma predstavljeni su nedavno na Međunarodnom avio sajmu u Parizu.

Pilotske kabine znatno su se promenile u poslednjih pola veka. Klasične poluge za kontrolu leta zamenjene su džojsticima, prvobitno napravljenim za kompjuterske video igre.

Analogni instrumenti nalik na satove ustupili su mesto elektronskim ekranima osetljivim na dodir.

Potpredsednik firme “Hanivel Aerospejs” Ken Snodgres kaže da njegova kompanija testira najnovije pilotske kabine u malim putničkim avionima.

“Ima četiri velika ekrana, i videćete da su stvari mnogo, mnogo više grafičke. One nisu kao stare kabine sa mnogo dugmadi. Sada ima mnogo više sličnosti sa korišćenjem mobilnih telefona ili tableta”.

Vizuelno pojednostavljene informacije na malom ekranu ispred očiju pilota omogućiće pilotima da brzo sagledaju situaciju i donesu najbolju odluku, objašnjava direktor marketinga firme “Tales Avioniks” – Ričard Perot.

“Ovaj sistem je zanovan na preko 20 godina iskustva u oblasti vojne tehnologije i ekrana koji se nose na šlemovima, ali ovo je prvi put da ga koristimo u komercijalnim avionima”.

Silven Mus, inženjer u “Tales Avioniks” kaže da će se slične promene uskoro dogoditi u centrima za kontrolu leta.

“Nema tastature, nema miša. Kontrolori komuniciraju sa sistemom putem pogleda, odnosno tehnologije za praćenje oka, i ekrana osetljivih na dodir”.

Proizvođači nisu zaboravili putnike. Ekrani na pozadini sedišta od sada će nuditi povezanost u pravom vremenu i mnogo više opcija za zabavu nego do sada.

Menadžer u firmi “Panasonik Avioniks” Matijas Volter kaže da je cilj da se putnici osećaju skoro kao kod kuće.

“Blizu smo da omogućimo putnicima glatko putovanje, odnosno da nema razlike između iskustva koje imate na zemlji i kada ste u avionu”.

Izlagači na Međunarodnom sajmu aviona u Parizu ističu da će do 2020. godine pilotske kabine u većini putničkih aviona imati napredne ekrane osetljive na dodir, a da će piloti nositi šlemove na kojima će biti zakačen displej.

XS
SM
MD
LG