Linkovi

Naftni biznis cveta u Severnoj Dakoti


Bušilice za naftu na jednom polju u Severnoj Dakoti
Bušilice za naftu na jednom polju u Severnoj Dakoti

Američka savezna država Severna Dakota ima najnižu stopu nezaposlenosti u zemlji, zahvaljujući brojnim poslovima nastalim u vreme procvata eksploatacije nafte.

Zapadni deo Severne Dakote leži na najvećim naslagama naftnih škriljaca u Sjedinjenim Državama što je dovelo do ekonomskom buma u toj državi. Na tržištu rada u Severnoj Dakoti vlada zavidna potražnja jer se mnogi poslovi preseljavaju u tu državu zbog profita i velikih mogućnosti za zapošljavanje.

Nekada uspavani gradić u Severnoj Dakoti, Viliston, sada vrvi od poslova, zahvaljujući novim načinima eksploatacije nafte iz škiljaca. Naravno, svako želi profit.

"Viliston, sa manje od 50 hiljada stanovnika trenutno je gradić koji se najbrže razvija u zemlji", kaže Šon Venko iz Kancelarije za ekonomski razvoj Vilistona.

Venko je pomoćnik direktora Kancelarije za ekonomski razvoj Vilistona. On priznaje da njihova kancelarija u Severnoj Dakoti ima problema da opsluži veliki broj radnika i biznisa koji pristižu u region.

"Mesto se širi neverovatnom brzinom. U protekle tri godine zaradili smo više od milijardu i 200 miliona dolara od izdavanja raznih dozvola za rad u Vilistonu.”

Jednu od tih dozvola dobila je i kompanija “Vactor Manufacturing”, koja proizvodi industrijske pumpe koji se prenose kamionima, sa sedištem u Ilinoisu.

Njihove uređaje obično koriste opštine za čišćenje kanalizacija i odvoda posle oluje. Međutim oprema kompanije Vektor može da se koristi na naftnim platformama kao i rezervoarima za naftu, tako da je potržnja za njihovim uređajima u Severnoj Dakoti u porastu.

"Postoji verovatno više od 25 konkurentskih firmi i sve pokušavaju da se probiju na tržište Severne Dakote", kaže glavni menadžer Sem Miseli.

Miseli ističe da je njegova firma nedavno izgradila centar za servisiranje kamiona i uređaja koji su prodati kompanijama koje posluju na naftnim poljima.

"Važno je da, kad se neka mašina pokvari, imate rezervni deo pri ruci, da može odmah da se popravi i nastavi sa radom. Okruženje je surovo, a tržište zahtevno", objašnjava Miseli.

Međutim on dodaje da je jedan od najvećih izazova njegove firme bilo zapošljavanje i zadržavanje radnika.

"Ne samo što morate dobro da ih plaćate već, da biste ih zadržali, morate da im obezbedite stambeni prostor i beneficije.”

Zbog veoma dobro plaćenih poslova, Severna Dakota predvodi u migraciji stanovništva u Sjedinjenim Državama. Privreda te savezne države rasla je stopom pet puta višom od nacionalnog proseka u proteklih nekoliko godina. Očekuje se da će se populacija u zapadnom delu Severne Dakote, narednih nekoliko decenija udvostručiti, zbog sve većeg prisustva kompanija za eksploataciju nafte

Zato, kaže Šon Venko, Viliston planira na duge staze.

"Uložićemo 258 miliona dolara u izgradnju puteva. Planiramo da poboljšamo sistem za preradu otpadnih voda, renoviramo naš aerodrom, skladišta, vladine zgrade, vatrogasne i policijske stanice i sve ostalo u gradu."

To bi trebalo da pomogne u rešavanju dva druga rastuća faktora - potrebe za pružanjem društvenih usluga i kriminala.

XS
SM
MD
LG