Linkovi

Ekstremisti trajna pretnja za sever Afrike


Francuske snage u Maliju
Francuske snage u Maliju

U Severnoj Africi vidimo uspon ogranaka Al-kaide, pre svega organizacije Al-kaida u islamskom Magrebu, ističu analitičari

Francuske snage, koje su potisnule islamske ekstremiste iz poslednjih uporišta u severnom Maliju, nailaze na izraze odobravanja i zahvalnosti. Jedino što vremena za slavlje možda neće biti mnogo. Francuski zvaničnici već nagoveštavaju da bi njihovi vojnici mogli što pre da odu iz Malija. Opasnost za Mali i sve zemlje na severu Afrike i u Sahelu, nipošto međutim nije uklonjena.

Islamski ekstremisti beže ka pustinji – gde ih potiskuju francuski i malijski vojnici. Ali ne treba očekivati da će tamo dugo da se skrivaju. Danijel Server, iz Visoke škole za međunarodne studije Univerziteta „Džons Hopkins“, kaže.

„Možete da ih pobijete ovde, ili onde. Oni će otići na neko drugo mesto.“

Tokom proteklih godina, organizacije povezane sa Al Kaidom, kao što je Ansar Dine, pronalazile su prazne prostore bez vlasti širom severne Afrike i idealna mesta u Sahelu, za preduzimanje napada i jačanje svojih snaga. Sadžan Gohel, iz Azijsko-pacifičke fondacije u Londonu, kaže putem Skajpa da te organizacije sada jačaju.

„U Severnoj Africi vidimo uspon ogranaka Al-kaide, pre svega organizacije Al-kaida u islamskom Magrebu.“

Postoje, međutim, neke očigledne razlike izmedju tih ogranaka i Al-kaide Osame bin Ladena i Ajmana al-Zavahirija.

Al-kaida u islamskom Magrebu nema probleme u sprovođenju kriminalne delatnosti, ona drži ljude kao taoce radi otkupa, učestvuje u ilegalnoj distribuciji droga i narkotika. To pokazuje da je sposobna da se sama finansira.“

Jedan od vođa ove kriminalne organizacije je Moktar Belmoktar, jednooki alžirski džihadista sa jakim vezama u severnom Maliju, koji vodi operacije širom Sahela. Veruje se da je Belmoktar planirao napad i otmicu talaca u komplesku za proizvodnju gasa Ain Amenas u Alžiru, u kojem su stradale desetine stranih radnika. Stručnjak za terorizam, David Gartenstin-Ros, upozorava – putem Skajpa – da je taj napad deo nove strategije koja se pokazala efikasnom.

„Čak i bez izvodjenja spektakulanog napada u Sjedinjenim Državama - to je nešto što očigledno nismo videli od 11. septembra 2001 - što pokazuje da je moguće nauditi američkim interesima u regionu, a upravo to se dogodilo u Bengaziju prošlog septembra.“

Stručnjaci kažu da je cilj ogranaka Al-kaide da dovedu Sjedinjene Države u odbrambeni stav, na sve moguće načine i na svim mogućim mestima – da bi se povećala cena - što je podli način da se pogodi američka ekonomija. To bi moglo da znači veću saradnju, kao što se dogodilo u Maliju, gde su Sjedinjene Države pružile podršku, ali su Francuzi preuzeli vođstvo. Danijel Server sa Univerziteta „Džons Hopkins“ upozorava da će Sjedinjene Države, kada budu reagovale, morati da budu veoma pažljive.

„Ne želite da se nađete u situaciji kao u Jemenu, gde izgleda kao da možda stvaramo onoliko terorista, koliko ih ubijamo bespilotnim letelicama.“

Analitičari upozoravaju da previše grešaka stvara opasnost od radikalizacije zajednica u Magrebu i Sahelu, pa čak i severnoafričkih imigranata u Evropi.
XS
SM
MD
LG