subota, 30. april 2016

Aktuelno / Globalne teme

Zemlje širom sveta osudile Severnu Koreju

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, opisao je taj potez kao „duboko destabilizujući“.

Japanski dnevnici izveštavaju o severnokorejskoj nuklearnoj probi, 12. februar, 2013.
Japanski dnevnici izveštavaju o severnokorejskoj nuklearnoj probi, 12. februar, 2013.
Glas Amerike
Vlade i lideri zemalja širom sveta osudili su današnju severnokorejsku nuklearnu probu.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Ban Ki-mun, opisao je taj potez kao „duboko destabilizujući“. On je ukazao da je to „jasno i ozbiljno kršenje“ sankcija kojima se Pjongjangu zabranjuju nuklearne i raketne probe.

Predsednik Barak Obama je nazvao današnju probu „veoma provokativnom“. On je u zvaničnom saopštenju naglasio da ta proba potkopava regionalnu stabilnost i da neće učiniti Severnu Koreju bezbednijom. Takodje je apelovao za „brzu i uverljivu“ medjunarodnu akciju kao odgovor na nju.

U saopštenju NATO-a navodi se da najnovija nuklearna proba, kombinovna sa decembarskim lansiranjem severnokorejske rakete, prestavlja „ozbiljnu pretnju medjunarodnom miru, bezbenosti i stabilnosti.“

Vodeći saveznik Severne Koreje, Kina, izrazila je, kako je navedeno, „čvrsto protivljenje“ ovoj probi. Ministarstvo inostranih poslova u Pekingu apelovalo je na Pjongjang da poštuje svoja obećanja, rekavši da bi pitanje severnokorejskog nuklearnog programa trebalo da bude rešeno u okviru odavno prekinutih, šestostranih nuklearnih razgovora.

Čak i Iran, koji kako Sjedinjene Države veruju ima sopstveni nuklearni progam, kritikovao je ovu probu. Predstavnik iranskog ministarstva inostranih poslova je rekao kako se Teheran nada da će,  mada sve zemlje imaju pravo da sprovode nuklearne aktivnosti „u miroljubive svrhe“,  svo oružje masovnog uništenja i nuklearno naoružanje biti uništeni.

Južna Koreja je nazvala ovaj test „neprihvatljivom pretnjom miru i stabilnosti“ i „otvorenim izazovom“ medjunarodnoj zajednici. Seul je saopštio kako se ministar inostranih poslova, Kim Sung Hvan, u telefonskom razgovoru složio sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem da se u Savetu bezbednosti UN-a, koji danas diskutuje o ovoj probi, preduzme „momentalna i jedinstvena akcija“.

U Japanu, premijer Šinzo Abe je rekao da će Tokio razmotriti sopstvene nove sankcije Severnoj Koreji u odgovor na ovu probu, koju je nazvao „potezom za ekstremno žaljenje.“

Evropska unija je nazvala severnokorejsku probu „blatantnim izazovom“ neširenju nuklearnog naoružanja. Visoka predstavnica Evropske unije za inostranu politiku Ketrin Ešton rekla je u svom saopštenju da bi Severna Koreja trebalo da se uzdrži od daljih provokativnih akcija.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE