Linkovi

Njuport: Amerikanci pomno prate vesti iz Ukrajine


Frenk Njuport, glavni urednik Galupa.
Frenk Njuport, glavni urednik Galupa.

Istraživanja javnog mnjenja agencije Galup pokazuju da više od dve trećine Amerikanaca prati vesti o ukrajinskoj krizi, a starija generacija strepi od novog hladnog rata.

Prema najnovijem Galupovom istraživanju američkog javnog mnjenja, oko 50 odsto Amerikanaca veruje da se svet vraća u Hladni rat, rekordnih 68 odsto smatra Rusiju zemljom koja nije ni najmanje prijateljska prema SAD, dok je popularnost ruskog predsednika Putina pala na ispod deset odsto. U razgovoru sa koleginicom Jelom Defrančeski, glavni urednik Galupa, Frenk Njuport podrobnije je obrazložio rezultate tog istraživanja.

Popularnost odnosno nepopularnost Vladimira Putina i Rusije, oscilira godinama. Međutim, predstava o njemu nije nikada bila lošija, kaže Njuport.

“Kada smo pre 15 godina ispitanicima postavljali pitanje šta misle o Putinu, rezultati su ukazivali na njegov relativno pozitivan imidž kod američke javnosti. Putin je dobro poznat Amerikancima, ali u ovom trenutku ogromna većina ga ne voli. Prema najnovijem istraživanju dobro mišljenje o njemu ima samo oko deset odsta Amerikanca. Putinov negativni imidž može da se meri sa nepopularnošću bivšeg iračkog predsednika Sadama Huseina i Osame bin Ladena, koji su prema Galupu imali rekordno niski rejting u Americi.”

Pogoršano mišljenje o ruskom predsedniku je posledica njegovih poteza u Ukrajini, kaže Njuport.

Više od dve-trećine Amerikanaca kažu da pažljivo prate zbivanja u Ukrajini. To je prilično visok procenat s obzirom da Amerikanci u proseku nisu zainteresovani za geostrateške teme. Naše ankete pokazuju da samo veliki događaji kao što su bili teroristički napad na SAD 11. septembra, rat u Iraku, smrt princeze Dajane i katastrofalni uragan Katrina, privlače pažnju velike većine Amerikanaca. Iako ukrajinska kriza ne može da se ubroji u tu kategoriju događaja, činjenica da 68 odsto američke javnosti prati vesti iz Ukrajine, govori da je ta tema Amerikancima važna.”

Polovina Galupovih ispitanika smatra da već stiže novi Hladni rat. Procenat nije zanemarljiv, međutim postoji generacijski jaz, dodaje Njuport.

“Mlada generacija u mnogo manjoj meri strepi od Hladnog rata nego generacija koja je doživela period napetosti između Istoka i Zapada. Postoji i politička podela, republikanci u većoj meri od demokrata veruju da je novi Hladni rat na pragu.”

Medjutim, prema Galupovojo anketi, malo ko podržava preduzimanje vojne akcije protiv Rusije. Većina Amerikanaca smatra da su za sada ekonomske sankcije dovoljna kazna za Kremlj, zaključio je Njuport.
XS
SM
MD
LG