Linkovi

Nigerija intenzivira misiju protiv Boko Harama


Novi predsednik Nigerije Muhamadu Buhari rešen da porazi Boko Haram
Novi predsednik Nigerije Muhamadu Buhari rešen da porazi Boko Haram

Novoizabrani predsednik Nigerije Muhamadu Buhari izjavio je da njegova vlada neće “štedeti napore” da porazi pobunjeničku grupu Boko Haram.

Buhari je govorio u Abudži danas, nekoliko sati pošto ga je izborna komisija zvanično proglasila pobednikom predsedničkih izbora. On je poručio da će Boko Haram uskoro videti snagu nigerijske kolektivne volje i predanosti da se zemlja oslobodi od terora, a u ugrožena područja vrate mir i normalan život.

Buhari je takodje obećao da će njegova stranka (APC) služiti Nigerijcima, a ne vladati njima, i poručio da niko u njegovoj vladi neće biti iznad zakona. Kada je reč o korupciji – jednom od najozbiljnijih dugoročnih problema Nigerije – on je istakao da će se okončati ta pretnja ekonomskom razvoju i demokratskom opstanku.

Strani lideri su hvalili Buharija i odlazećeg predsednika Gudlak Džonatana zbog mirne smene vlasti. Predsednik Obama u današnjem saopštenju je čestitao novom predsedniku Buhariju i istakao da je Gudlak Džonatan, svojim priznanjem izbornog poraza, stavio interese svoje zemlje na prvo mesto.

Predsedavajuća komisije Afričke unije, Nkosazana Dlamini Zuma poručila je da ishod izbora jasno pokazuje zrelost demokratije “ne samo u Nigeriji već i na celom kontinentu”.

XS
SM
MD
LG