Linkovi

Neznatan skok nezaposlenosti u SAD


Potrošači ulaze u prodavnicu na Floridi u čijem izlogu stoji oglas da se traže radnici
Potrošači ulaze u prodavnicu na Floridi u čijem izlogu stoji oglas da se traže radnici

Podaci koje je danas objavio Sekretarijat za rad donekle znenadili stručnjake, koji su predvideli da će stopa ostati na istom nivou, ali njen neočekivani rast mogao bi u stvari da bude ironični efekat niza pozitivnih ekonomskih izveštaja koji su objavljeni u poslednje vreme...

Stopa nezaposlenosti u najvećoj svetskoj ekonomiji skočila je neznatno u julu, sa 6,1 na 6,2 odsto, iako je u poslednjih mesec dana dodato ukupno 209 hiljada radnih mesta. To je šesti uzastopni mesec sa 200 hiljada i više novih poslova - najduži niz još od 1997.

Podaci koje je danas objavio Sekretarijat za rad donekle su iznenadili stručnjake, koji su predvideli da će stopa nezaposlenosti ostati na istom nivou, ali njen neočekivani rast mogao bi u stvari da bude ironični efekat niza pozitivnih ekonomskih izveštaja koji su objavljeni u poslednje vreme.

Ti izveštaji naveli su obeshrabrene radnike da se ponovo vrate potrazi za poslom, a stručnjaci američke vlade kao zvanično nezaposlene računaju samo one koji aktivno traže zaposlenje.

Profesorka na Univerzitetu Kornel Šeron Pokcter kaže da promena stope nezaposlenosti nije značajna i da je ukupno gledano ekonomija i dalje snažna. Ono što nju brine je procenat ukupne populacije koja radi, koji je manji nego što bi trebalo da bude, baš kao i preveliki broj ljudi koji su bez posla duže od pola godine.

Poslednji podaci pokazuju da je od ukpno 9,7 miliona nezaposlenih u SAD više od tri miliona onih koji se svrstavaju u takozvane dugoročno nezaposlene. Ukupan broj nezaposlenih u SAD, smanjio se u proteklih 12 meseci za 1,7 miliona.

Svetske berze u minusu

Berze širom sveta završile su današnje poslovanje u minusu reagujući na jučerašnji dan kada su akcije na Volstritu zabeležile najveći pad od februara.

Vodeći indeks Dau Džons juče je izgubio 1.9 odsto vrednosti, dok su S&P i Nasdak takođe izgubile oko 2 procenta svoje vrednosti.

Smatra se da su bankrotsvo Argentine, sukob u Gazi i nastavljanje tenzija izmedju Zapada i Rusije povodom Ukrajine zajednički doprineli nervozi berzanskih investitora.

Međutim, mnogi analitičari ukazuju da se na finansijskim tržištima mogla očekivati takozvana korekcija pošto je vrednost akcija neumereno rasla tokom proteklih meseci.

XS
SM
MD
LG