Linkovi

Preporod Nju Orleansa deceniju posle Katrine


Nju Orleans - tokom i posle poplava
Nju Orleans - tokom i posle poplava

Deset godina posle razornog uragana Katrina, milioni dolara se ulažu u obnavljanje infrastrukture i poslovnih objekata, neophodnih za oživljavanje industrije i novih poslovnih poduhvata u tom južnjačkom gradu.

Dolazak velikog broja mladih, obrazovanih ljudi, podstakao pravi preporod Nju Orleansa.

Muzika i dalje privlači mnoge, naročito mlade ljudi, od kojih se mnogi sele u Nju Orleans samo zato što žele da žive ovde.

“Ukratko, konstatovala da sam zavolela grad, koji me privukao, kojeg posećujem tri-četiri puta godišnje, i koji mi nedostaje. Odlučila sam da se preselim i da vidim šta će biti”, kaže Naomi.

Viskoobrazovane i osobe sa traženim kvalifikacijama, s lakoćom nalaze posao u ovom gradu, zahvlajujući oživeloj industriji i velikim investicijama u nove tehnološke firme.

“Na prvom smo mestu po broju novodošlih visokoobrazovanih osoba ispod 25 godina starosti”, navodi Majkl Hekt, direktor kompanije "Greater New Orleans.

Nju Orleans i sama država Luizijana sada su na boljitku zbog velikih federalnih ulaganja i krupnih privatnih, kako stranih, tako i domaćih investicija.

“Luizijana je danas prva po glavi stanovnika u direktnim stranim investicijama. U poslednjih nekoliko godina investicije stižu iz Evrope, Azije i Južne Amerike”.

Nju Orleans je počeo kao luka, a danas je više nego ikada povezan sa ostalim delovima sveta.

Trgovina je snažna. Nedavno je objavljeno da je od 2009. do danas, luka Nju Orleans udvostručila dvoj ukupan promet, ali takođe se širimo i na druge industrijske grane”, ističe zamenik gradonačelnika Endi Koplin.

Veliki broj stručnih radnika zaposlen je u industrijskim granama kao što su digitalni mediji, kojih nije bilo deset godina ranije, pre Katrine. Međutim, novostečeni prosperitet ne obuhvata sve stanovnike Nju Orleansa.

“Dok beležimo povećanje zaposlenosti među belcima, stopa zaposlenosti crnaca nije veća od 50 odsto, što je jednako nizak procenat kao i pre Katrine”, navodi Alison Plajer iz Biroa za statistiku.

Gradske i federalne vlasti finansiraju programe za prekvalifikovanje radne snage, unapređivanje školstva i smanjenje imovinskih razlika, ali će za to sigurno biti potrebno mnogo godina.

XS
SM
MD
LG