Linkovi

Nemački kredit Srbiji - 140 miliona evra


مظاہرین نے پلے کارڈز اٹھا رکھے ہیں۔
مظاہرین نے پلے کارڈز اٹھا رکھے ہیں۔

Nemačka planira da u projekte u Srbiji do kraja godine uloži 140 miliona evra, o čemu je premijer Srbije Aleksandar Vučić u Berlinu razgovarao sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju Gerdom Milerom.

Ocenom da je ovo ključna adresa, premijer Srbije Aleksandar Vučić započeo je dvodnevnu posetu Berlinu, a posle razgovora sa nemačkim ministrom za ekonomsku saradnju i razvoj Gerdom Milerom on je još rekao da je tema sastanka bila podrška u grantovima i mekim kreditima, koje Nemačka planira za Srbiju do kraja godine, u iznosu od 140 miliona evra.

Vučić je istakao da je tokom susreta zatražio pomoć i podršku ministra Milera za projekte u obrazovanju i projekte za razvoj preduzetničkog duha:

"Razgovarali smo o programima u tri sektora – energetskom, menadžmentu vezanom za vodu i smeće, kao i poljoprivreda. To su bile ključne teme, ali smo mi tražili i molili za pomoć i podršku u strulnom smislu za obrazovne programe, pre svega za zapošljavanje mladih, i razvijanje preduzetničkog duha."

Vučić je danas najavio da je za sutrašnju konferenciju posvećenu Zapadnom Balkana došao da pet ideja – osim infrastrukturnih projekata Vučić predlaže viši stepen carinske unije u regionu:

"Došao sam u nečemo što mislim da je možda najvažnije za zemlje CEFTA, zamlje Zapadnog Balkana, ne računajući one koje se nalaze u EU. To je viši stepen carinske unije zemalja. Mi smatramo da nema potrebe da između Srbije i Bosne stoje kamioni po tri dana i da čekaju da pređu na drugu stranu Drine. Mi želimo da budemo jedinstveno tržištem mi želimo da se približavamo jednu drugima."

Vučić je danas razgovorao i sa predstavnicima Svetske banke i sa evropskim komesarom za energetiku Ginterom Etingerom, a za sutra su planirani susreti sa zvaničnicima iz regiona. Nemačka kancelarka Angela Merkel razgovoraće sutra sa šefovima vlada, ministrima spoljnih poslova i privrede šest država Zapadnog Balkana, kao i Hrvatske i Slovenije.

XS
SM
MD
LG