Linkovi

Grčka uskoro predstavlja paket reformi


Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu
Grčki premijer Aleksis Cipras i nemačka kancelarka Angela Merkel na samitu EU u Briselu

Grčka je saopštila da će predstaviti paket reformi svojim partnerima iz evrozone do narednog ponedeljka, u nadi da će dobiti novu tranšu kredita.

Potreba Grčke za gotovim novcem kako bi se izbeglo bankrotstvo je sve hitnija.

Drugi svetski rat je sporno pitanje između Grčke i Nemačke. Međutim, sukob u vezi sa ratnom odštetom nije sprečio grčkog premijera da poseti spomenik Holokaustu u Berlinu. Aleksis Cipras kaže da je zahtev njegove vlade za isplatom reparacije moralno pitanje. Neki u Berlinu slažu se da Nemačka duguje Grčkoj.

„Još uvek postoje neki neizmireni računi, o kojima je govorio, između 1933. i 1945. godine I Nemačka mora da ih plati. Da nismo imali jake partnere posle rata ne bismo bili ovde gde smo danas“.

„Pružiti pomoć. Zašto da ne? Ali to mora da bude po principu uzimanja i davanja. Ne može neko stalno da uzima, a da nikada ništa ne daje. Mislim da obe strane moraju da budu više fer“.

Međusobna dobra volja je u velikoj meri bila evidentna tokom posete Aleksisa Ciprasa Berlinu – uključujući i poziv da se ostave po strani uzajamne optužbe i nacionalni stereotipi. Nemački ministar inostranih poslova, Valter Štajnmajer, pozdravio je promenu tona.

„Svi znamo da to nije rešenje za finansijske probleme koje Grčka mora da prevaziđe. Ali je bez sumnje preduslov za ozbiljne razgovore tokom narednih nekoliko dana“.

Grčka navodi da će imati spreman paket reformi do ponedeljka. Ali Atina već neko vreme priča o tome. Keri Krejg iz J. P. Morgan-a kaže da je nedostatak napretka išao u korist evrozoni.

Jedini stvarni napredak koji je Grčka ostvarila jeste da trojka više nije trojka. U smislu pritiska na Grčku da se sprovede reforme, to sve sada pretežno dolazi iz same Grčke. Oni rapidno ostaju bez sredstava, tamošnji bankarski sistem i dalje zavisi od podrške Evropske centralne banke i što zemlja potencijalno više srlja u recesiju, verovatnije je da će oni zapravo ostati bez primarnog fiskalnog suficita, tako da je više verovatno da će Grčka pristati na uslove evrozone, nego da će evrozona pristati na uslove Grčke“.

Program reforme je politički osetljiv za Grčku. Levičarska vlada je obezbedila pobedu na osnovu obećanja da će okončati politiku štednje, ali sada mora da pravi kompromise kako bi obezbedila preko potrebnu novu tranšu kredita. Međutim, Ciprasova vlada i dalje insistira da neće biti recesionih mera već samo strukturalnih reformi.

XS
SM
MD
LG