Linkovi

Preko svemira do mape okeanskog dna


Jedan od mapa Instituta za okeanografiju "Skrips"
Jedan od mapa Instituta za okeanografiju "Skrips"

Institut za okeanografiju "Skrips" napravila je mapu koja je dvostruko preciznija od one koja je sastavljena pre 20 godina, koristeći podatke sa dva satelita, koja su inače lansirana za druga istraživanja...

Svega 20 odsto morskog dna naše planete je mapirano, što znači da se trenutno više zna o površini Marsa. To se međutim menja posle objavljivanja nove mape bazirane na netaknutim satelitskim podacima. Ove detaljne slike okeanskih dubina imaju raznovrsnu primenu za nauku, industriju i građansko društvo.

Naučnici su se okrenuli svemiru kako bi sagledali dubine okeana.

Institut za okeanografiju "Skrips" napravila je mapu koja je dvostruko preciznija od one koja je sastavljena pre 20 godina, kaže profesor Dejvid Sendvel koji se javio putem Skajpa.

“Koristimo satelitski visinomer za mapiranje topografije površine okeana. Na toj topografiji se vide ispupčenja i udubljenja kao posledica gravitacije, što nam daje sliku onoga što se nalazi na dnu okeana”.

Naučnici su koristili podatke sa dva satelita, koja su inače lansirana za druga istraživanja. Krajo-2 Evropske svemirske agencije prati stanje leda u morima, dok je NASA-in Džejson-1 poslat kako bi izučavao površinu okeana.

Mapa je napravljena kombinacijom tih podataka sa daleko većom rezolucijom slika koje su napravili brodovi uz pomoć sonara sa višestrukim zracima.

“To nam omogućava da vidimo neke odlike na manjem formatu, i takođe neke odlike koje su zakopane u sedimentima u okeanskim koritima”.

Na novoj mapi vidi se tekstura morskog dna kao nikada do sada – sa hiljadama podvodnih planina, grebenima na mestima gde su se razdvojili kontinenti i utihnulim zemljotresima i njihovim posledicama zakopanim duboko ispod brojnih slojeva sedimenata. Ne jednom mestu gde se susreću tri grebena, zemljine debele tektonske ploče se vide sa neverovatnim detaljima.

“To mesto se zove Trostruki čvor Indijskog okeana. To je jedno od mojih omiljenih mesta u okeanu jer se savršeno vide teoretski aspekti tektonskih ploča. Tu su tri ploče, afrička, indo-australijska i antarktička i sve su povezane u ovoj jednoj tački u centru Indijskog okeana”.

Mapa je takođe otkrila nove kontinentalne sprege, od kojih su neke bile zakopane ispod sedimenata pre 150 miliona godina.

Mapa je takođe vrlo korisne za ribarstvo, konzervaciju i traganje za naftom. Nove procene dubine okeana su izuzetno važne za bezbednu navigaciju, vojne operacije i naučne misije širom svete, kaže Sendvel.

“Ova nova mapa gravitacije je zaista izviđački instrument za planiranje brodskih istraživanja. Više ne morate da isplovite i da sa broda tražite nešto novo. Sada možemo da ciljamo uz pomoć gravitacije i da tamo pošaljemo brod gde će on započeti istraživanje visoke rezolucije kako bismo zaista razumeli te karakteristike”.

Sendvel očekuje da će se pojaviti još mnoštvo otkrića kako naučnici budu sve više zaronili u ove podatke. Rad je objavljen u najnovijem izdanju naučnog časopisa Science.

XS
SM
MD
LG