Linkovi

Naučnici sve bliži stvaranju održive fuzije


Fuzija bi jednog dana mogla da obezbedi 25% svetskih potreba za energijom, kažu neki naučnici.
Fuzija bi jednog dana mogla da obezbedi 25% svetskih potreba za energijom, kažu neki naučnici.

Naučnici u Sjedinjenim Državama, Evropi i drugde eksperimentišu sa dva tipa nuklearnih reaktora na fuziju koji bi jednog dana mogli da služe za proizvodnju jeftine i velike količine energije što bi najzad umanjilo potrebu za fosilnim gorivima.

Američki tehnološki gigant Lokid Martin tvrdi da će predstaviti funkcionalan fuzioni reaktor u roku od 5 godina. Sada, naučnici sa Vašingtonskog univerziteta kažu da su i oni na dobrom putu ka kreiranju održive fuzije.

Nuklearna fuzija nije bezopasna, ali je daleko bezbednija od nuklearne fisije, koja se danas upotrebljava u nuklearnim elektranama.

Fuzioni reaktor ne može da eksplodira, dobijeno gorivo brzo gubi radioaktivnost, i može da bude neograničen izvor energije, objašnjava profesor fizike sa Vašingtonskog univerziteta, Tomas Džarbo.

“Ne ostavlja tragove na Zemlji, nikakve, nema radioaktivnog otpada, nema efekta staklene bašte. To je u osnovi idealan izvor energije”.

Međutim za pokretanje fuzione nuklearne reakcije potrebno je napraviti i održati uslove slične onima na površini Sunca, i to u zatvorenoj komori.

Pri pokretanju reakcije oslobađa se ogromna količina toplote koja je korisna za stvaranje pare i pokretanje turbina generatora energije.

Naučnici eksperimentišu sa nekoliko metoda za pokretanje fuzije.

Jedna od njih, nazvana “tokamak”, trenutno u izgradnji u Francuskoj, podrazumeva korišćenje ogromnih superprovodljivih magneta za zadržavanje supertople plazme u mestu.

Ali profesor Džarbo i njegov tim isprobavaju drugačiji pristup – ubacivanje električnih struja u samu plazmu, u cilju dobijanja jačeg magnetnog polja.

“Otkrili smo način da održimo struju mnogo efikasnije, u smislu reda veličine, nego što je to slučaj sa konvencionalnim metodama pokretanja struje koje koriste u tokamak reaktorima”, objašnjava istraživač Derek Sanderlend.

Profesor Džarbo kaže da je za izgradnju čitavog reaktora, koji su nazvali dinomak, potrebno mnogo manje materijala nego za reaktor tipa tokamak.

“To omogućava da reaktor bude jeftiniji jer ima manje zidova i manje namotaja koje treba zaštititi”.

Naučnici planiraju da nastave sa eksperimentisanjem tako što će sagraditi veći dinokam nuklearni reaktor koji bi mogao efikasnije da održi plazmu. Oni dodaju da su sigurni da će održiva nuklearna fuzija biti dostupna već u narednih 20 godina.

XS
SM
MD
LG