Linkovi

Naučnici prave "društvene robote"


Humanoidni robot Asimo kompanije Honda predstavljen je ove godine u Belgiji.
Humanoidni robot Asimo kompanije Honda predstavljen je ove godine u Belgiji.

U pomorskoj istraživačkoj laboratoriji u blizini Vašingtona, naučnici istražuju koje bi osobine roboti morali da imaju kako bi mogli da žive sa ljudima.

Industrijski roboti uveliko rade u fabrikama širom sveta kao i u našim domovima – poput pametnih usisivača. Naučnici kažu da ćemo u narednih nekoliko godina početi da se susrećemo sa tzv. „društvenim robotima“, koji će moći da obavljaju interakciju sa ljudima.

Roboti današnjice mogu da prave kola i istražuju podvodne objekte. Interakcija sa ljudima je međutim mnogo složenija od primanja komande, kaže istraživač na Institutu za tehnologiju u Masačusetsu, skraćeno MIT, Sintija Brezil.

“Društveni roboti zaista imaju interakciju sa ljudima tako da imate osećaj da komunicirate sa nekim, a ne sa nečim. Društveni roboti su dizajnirani da vas uvuku u interakciju koja je poput saradnje ili partnerstva”.

U pomorskoj istraživačkoj laboratoriji u blizini Vašingtona, naučnici istražuju koje bi osobine roboti morali da imaju kako bi mogli da žive sa ljudima. Istraživač Alan Šulc kaže da društveni roboti moraju da se prilagode društvenim situacijama.

“Ukoliko ćete da pustite robote u divljinu, da se tako izrazim, oni moraju da se pokore našim standardima i da rade stvari na način na koji mi to očekujemo od njih, kako bismo mogli da se krećemo našim prirodnim okruženjem tako da nas ne ometaju ili da ne moramo stalno da mislimo o tome da su oko nas”.

Društveni roboti ne moraju da imaju ljudsko lice. Stiv Kazins, generalni direktor firme “Saviouk robotiks” u Kupertinu u državi Kalifornija, kaže da već testiraju njihovog robota, čije je ime “batler”, koji ljudima u hotelu donosi male artikle.

“Dizajniran je da bude u prostoru gde se kreću ljudi i da upostavlja interakciju sa ljudima i oko njih. Dakle, komunicira sa recepcionarima kada ih oni šalju negde. Ima interakciju sa ljudima u liftu, kao i sa onima kojima dostavlja porudžbine do vrata”.

Za sada, društveni roboti su ograničeni na vrlo jednostavne zadatke poput prenošenja poruka ili pravljenja porodičnih fotografija, ali prema rečima Sintije Brezil, koja je i sama dizajnirala jednog takvog robota, njihove mogućnosti mogu da budu proširene na mnoge oblasti.

“Mogu da idu dublje u oblasti poput obrazovanja, zdravlja, samostalnog starenja i da ostanu u kontaktu sa porodicom, kao i zabave, igara i onlajn usluga, i još mnogo toga”.

Ipak, kritičari ističu da sve dok roboti ne budu bili sposobni da čiste prozore ili spremaju večeru, neće imati mnogo smisla trošiti novac na simpatične naprave koje obavljaju ono što pametni telefoni već mogu da rade.

XS
SM
MD
LG