Linkovi

NATO: Smanjenje troškova zabrinjavajuće


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.

Vojska Sjedinjenih Država je suočena sa dubokim, automatskim rezovima budžeta, ukupno 46 milijardi u narednih sedam meseci

Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izražava zabrinutost zbog načina na koji pojedine članice reaguju na ekonomske teškoće, rekavši da bi to moglo da dovede u pitanje njihovu bezbednost.

Rasmusen je upozorio da smanjenje troškova za odbranu zabrinjava. „Pozivam vlade da, prvo, održe sadašnji nivo, zaustave kresanje troškova. Drugo, da efikasnije koriste sredstva koja imaju, putem veće multinacionalne saradnje. I treće, kada se ekonomja oporavi, da ponovo počnu da povećavaju ulaganje u odbranu.“, rekao je Rasmusen u danas u Briselu, uoči sastanka ministara odbrane država NATO-a.

Na sastanak u Briselu, doputovao je i američki sekretar za odbranu Lion Paneta i očekuje se da će upozoriti članice NATO-a da bi vašingtonski budžetski problemi mogli da se odraze na sposobnost Alijanse da reaguje na krize. Paneta je upozorio da će doći do „ozbiljnih poremećaja“ i „oštrog pada“ vojne pripravnosti, ako počne da se sprovodi smanjenje budžeta.

Vojska Sjedinjenih Država je suočena sa dubokim, automatskim rezovima budžeta – ukupno 46 milijardi u narednih sedam meseci – ukoliko predsednik Barak Obama i zakonodavci ne budu uspeli da se dogovore do 1. marta. Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati i o povlačenju Sjedinjenih Država iz Avganistana i ulozi NATO-a u budućnosti.
XS
SM
MD
LG