utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Globalne teme

NATO: Smanjenje troškova zabrinjavajuće

Vojska Sjedinjenih Država je suočena sa dubokim, automatskim rezovima budžeta, ukupno 46 milijardi u narednih sedam meseci

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.
x
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen, 21. februar, 2013.
Glas Amerike
Generalni sekretar NATO-a, Anders Fog Rasmusen, izražava zabrinutost zbog načina na koji pojedine članice reaguju na ekonomske teškoće, rekavši da bi to moglo da dovede u pitanje njihovu bezbednost.

Rasmusen je upozorio da smanjenje troškova za odbranu zabrinjava. „Pozivam vlade da, prvo, održe sadašnji nivo, zaustave kresanje troškova. Drugo, da efikasnije koriste sredstva koja imaju, putem veće multinacionalne saradnje. I treće, kada se ekonomja oporavi, da ponovo počnu da povećavaju ulaganje u odbranu.“, rekao je Rasmusen u danas u Briselu, uoči sastanka ministara odbrane država NATO-a.

Na sastanak u Briselu, doputovao je i američki sekretar za odbranu Lion Paneta i očekuje se da će upozoriti članice NATO-a da bi vašingtonski budžetski problemi mogli da se odraze na sposobnost Alijanse da reaguje na krize. Paneta je upozorio da će doći do „ozbiljnih poremećaja“ i „oštrog pada“ vojne pripravnosti, ako počne da se sprovodi smanjenje budžeta.

Vojska Sjedinjenih Država je suočena sa dubokim, automatskim rezovima budžeta – ukupno 46 milijardi u narednih sedam meseci – ukoliko predsednik Barak Obama i zakonodavci ne budu uspeli da se dogovore do 1. marta. Očekuje se da će ministri odbrane NATO-a razgovarati i o povlačenju Sjedinjenih Država iz Avganistana i ulozi NATO-a u budućnosti.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE