Linkovi

Vežba za efikasan odgovor na pretnje


Vojne vežbe NATO-a, ukrajinske vojske i partnerskih zemalja
Vojne vežbe NATO-a, ukrajinske vojske i partnerskih zemalja

Vojna vežba NATO-a sa ukrajinskom vojskom i partnerskim zemljama privukla je pažnju zbog zategnutih odnosa sa Rusijom

Tek okončana vojna vježba NATO sa ukrajinskom vojskom i partnerskim zemljama na prostoru Ukrajine uz poljsku granicu, iako sa dugom tradicijom održavanja, ovaj put je privukla posebnu pažnju sa obzirom na zategnutost odnosa sa istočnim ukrajinskim susjedom, Rusijom i na namjeru NATO da ukrajinskog partnera osposobi za efikasan odgovor na bezbjednosne prijetnje.

Vjerovatno u neka druga vremena ne bi bila vijest vojna saradnja Alijanse sa državama- partnerima programa Partnerstvo za mir, ali danas, zahvaljujući situaciji, sigurno jeste. Brzi trozubac je naziv vojne vježbe koja je ove godine na zapadu Ukrajine okupila gotovo 2 hiljade vojnika iz 18 država Saveza i članica PFP programa. Cilj joj je uvježbavanje koordinacije vojnih snaga u misijama održavanja mira i kreiranja bezbjedne sredine.

"Ovo je prirodna evolucija dvadesetogodišnjih napora na kreiranju Partnerstva za mir. Krenulo je 95-te kao" mirovni štit" i sada, dvadeset godina poslije, svjedoci smo čvrstih odnosa izmedju armija. To što na ovoj vježbi sada učestvuje 18 nacija samo po sebi sve govori", rekao je pukovnik američke vojske, Alfred Renci.

Riječ je o vježbi regionalne komande, a posebnu dimenziju daju i odluke posljednjeg NATO samita o snažnom vojnom prisustvu na prostoru istočnoevropskih članica od oko 40 hiljada vojnika, spremnih da u roku od 48 sati odgovore na moguću kriznu situaciju. Što se domaće vojske tiče, ona je, što silom prilika, što uz pomoć bezbjednosnih partnera, doživjela u posljednje vrijeme ozbiljnu transformaciju.

"Primjećujem kod Ukrajinaca nevjerovatnu razliku u stavu prema zadacima u odnosu na dvije godine unazad. Prije je to bio trening, dobar trening, ozbiljan ali uz odredjenu rutinu. Atmosfera se promijenila znatno prošle, a pogotovo ove godine i sada vidite da Ukrajinci sa velikom ozbiljnošću pristupaju zadacima", naglasio je Renci.

Bilo bi neistinito govoriti da je riječ tek o rutinskim vježbama, koje za cilj imaju tek spunjenje radnih planova vojnih komandi. U zraku stoji prijetnja novih oružanih sukoba koji bi, neželjeni, tražili odgovarajući odgovor.

"Niko ne može da predvidi budućnost ali najbolji način je da budete spremni da učinite upravo ono šta ste radili posljednje dvije sedmice", smatra Renci.

XS
SM
MD
LG