Linkovi

Stoltenberg: Ruske akcije "izazov" za bezbednost


Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i grčki premijer Antonis Samaras na konferenciji za novinare u Atini
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg i grčki premijer Antonis Samaras na konferenciji za novinare u Atini

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da se vojna alijansa suočava sa velikim brojem izazova iz “mnogo pravaca”.

Stoltenberg je, nakon susreta sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom u Atini, naveo da ruske akcije u Ukrajini i pripadnici Islamske države, koji se sa Bliskog istoku vraćaju u Evropu, prete bezbednosti NATO-a.

“Ruske akcije u Ukrajini predstavljaju kršenje međunarodnog prava i veliki su izazov za evroatlantsku bezbednost”, naglasio je generalni sekretar. Grčki premijer je rekao da je puna obnova vojnog partnerstva sa Rusijom trenutno nemoguća, ali da se mora nastaviti dijalog sa Moskvom.

Stoltenberg je prethodno naglasio da NATO povećava svoju spremnost i pojačava nadzor vazdušnog prostora zbog porasta broj ruskih vojnih letova u evropskom prostoru.

Stoltenberg je poručio da je alijansa snažna i da je i dalje na oprezu zbog povećanog broja ruskih preleta nad Baltičkim, Severnim i Crnim morem, duž istočnih granica NATO-a. Severnoatlantski savez je juče saopštio da je tokom protekla dva dana presretnuto i praćeno više od 20 ruskih letelica.

XS
SM
MD
LG