Linkovi

NATO upozorava Rusiju


Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za medije u sedištu NATO u Briselu.
Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen na konferenciji za medije u sedištu NATO u Briselu.

NATO je pozvao Rusiju da obustavi “nelegalne vojne operacije” u istočnoj Ukrajini, uz ocenu da je njihov cilj destabilizacija te zemlje.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen izjavio je da je jasno da su ruski vojnici nelegalno prešli granicu sa istočnom i jugoistočnom Ukrajinom, te da nije u pitanju izolovani incident nego deo “opasne strategije” višemesečne destabilizacije Ukrajine. S druge strane, Rusija je te optužbe odbacila kao nagadjanja.

Generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen obratio se novinarima posle vanredne sednice u Briselu povodom zaoštravanja krize u Ukrajini. On je istakao da članice NATO-a pozivaju Rusiju da obustavi vojne operacije.

"Najsnažnije osudjujemo Rusiju zato što nastavlja da ignoriše svoje medjunarodne obaveze. Pozivamo Moskvu da obustavi ilegalne vojne akcije, obustavi podršku naoružanim separatistima i preduzme hitne i stvarne korake ka deeskalaciji ove ozbiljne krize.”

General NATO-a Niko Tak u četvrtak je objavio satelitske snimke na kojima se, prema njegovim, rečima vide ruski vojnici i oprema rasporedjeni u istočnoj Ukrajini.

Juče su ukrajinski zvaničnici objavili video snimak na kome se, kako navode, vide ruski tenkovi u istočnom gradu Novoazovsku.

Kijev je zatražio od NATO-a podršku u borbi protiv pobunjenika koji su pokrenuli kontraofanzivu, kako se tvrdi, uz pomoć Moskve, da bi povratili kontrolu nad nekoliko delova istočne Ukrajine.

Medjutim, danas je u Moskvi šef ruske diplomatije Sergej Lavrov odbacio tvrdnje o ruskim vojnicima u Ukrajini kao “spekulacije"

"Znate, kada se pojave takve izmišljotine i tvrdnje o ruskoj invaziji – i pri tome se iznose veoma nervozno – to je verovatno povezano sa činjenicom da su pobunjenici potisnuli vladine snage.”

Američki predsednik Barak Obama izjavio je juče da je Rusija odgovorna za nasilje u Ukrajini ali još nije najavio nove mere protiv Moskve.

Dok se konsultujemo sa evropskim saveznicima i partnerima, očekujem da ćemo preduzeti dodatne korake, prvenstveno zato što nismo videli da Rusija preduzima bilo kakve suštinske korake da pokuša da reši krizu na diplomatski način.”

Mada je upozorio Moskvu da joj prete dodatne ekonomske sankcije, Obama je odbacio ideju vojne intervencije u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG