Linkovi

Novi egzodus Sirijaca


Sirijci čekaju na granici sa Turskom
Sirijci čekaju na granici sa Turskom

Desetine hiljada Sirijaca beže iz svojih domova u Alepu i kreću se ka Turskoj, nakon što je Rusija u severnom delu Sirije intenzivirala vazdušne napade na pobunjeničke grupe

Dobrotvorna organizacija, „Turska fondacija za humanitarnu npomoć“ saopštila je da je 50 hiljada izbeglica stiglo na sirijsko–tursku granicu, iako još nije poznato da li će moći da uđu u Tursku, s obzirom na to da je Ankara zatvorila granični prelaz. Ta organizacija je navela da je postavila šatore blizu granice u Siriji da bi obezbedila privremeno sklonište za izbeglice.

Turska, koja je već primila više od dva i po miliona Sirijaca od početka građanskog rata pre gotovo pet godina, saopštila je da se još hiljade ljudi kreću ka granici te zemlje.

Novi talas izbeglica pokrenuli su žestoki napadi snaga sirijske vlade koje, uz podršku ruskih vazdušnih napada, pokušavaju da opkole Alepo, najveći grad u zemlji. Rusko ministarstvo odbrane saopštio je da su borbeni avioni ove nedelje pogodili 875 meta u Siriji, uključujući i sever zemlje.

Sirijska novinska agencija SANA prenela je da su vladine snage preuzele kontrolu nad selom Ritjan, severno od Alepa, nakon što su početkom nedelje osvojile dva grada.

Alepo, nekada trgovinski centar sa dva miliona stanovnika, podeljen je između vlade i pobunjenika. Sirijske sage napredovale su i u južnom delu Sirije gde su, prema navodima državnih medija, osvojile grad blizu pokrajinske prestonice Dare.

U međuvremenu, izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stafan de Mistura rekao je da pokušava da utvrdi da li postoji međunarodna podrška, uglavnom Sjedinjenih Država, Rusije i Irana, da se nastave mirovni razgovori koji su počeli ove nedelje u Ženevi da bi brzo bili odloženi do kraja februara. De Mistura je rekao da će da nastavi razgovore samo ako postoji šansa da se postigne napredak.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg prethodno je ocenio da ruski vazdušni napadi u Siriji podrivaju napore da se pronađe političko rešenje sukoba u toj zemlji.

Stoltenberg je uoči sastanka ministara odbrane Evropske unije u Amsterdamu rekao da su meta “žestokih” ruskih napada uglavnom opozicione grupe, da se njima podstiče povećanje napetosti, kao i kršenja vazdušnog prostora NATO-a i Turske.

XS
SM
MD
LG