Linkovi

Vojni komitet NATO-a u CG


General Knud Bartels sa ministarkom odbrane CG, Milicom Pejanović Đurišić, Podgorica, 27. oktobar 2014.
General Knud Bartels sa ministarkom odbrane CG, Milicom Pejanović Đurišić, Podgorica, 27. oktobar 2014.

Zvaničnici NATO-a pri poseti Crnoj Gori istakli da će Alijansa zbog ruskog agresivnog ponašanja nastaviti sa aktivnostima na istoku.

U Podgorici je danas boravila delegacija Vojnog komiteta NATO-a. Predsjedavajući komiteta general Knud Bartels poručio je da je NATO posvećen Zapadnom Balkanu i da na njega gleda kao na prirodni dio evroatlanstkog pakta.

General Bartels je nakon današnjeg sastanka sa crnogorskom ministarkom odbrane Milicom Pejanović Đurišić istakao da je najvažniji zadatak NATO-a da odbrani i zaštiti članice od bilo kojeg napada.

"NATO je posvećen budućnosti Zapadnog Balkana na koji gleda kao prirodni dio evroatlanstske porodice. Pridruživanjem NATO-u države Zapadnog Balakana se uključuju u najjači vojni savez u istoriji koji obezbjeđuje mir i stabilnost za svoje članove", poručio je Bartels na konferenciji za medije sa ministricom Pejanović Đurišić.

On je istakao da je agresivno ponašanje Rusije fundamentalno promjenilo evroatlantsku bezbjednost i da će Alijansa nastaviti sa aktivnostima na istoku.

"Što se tiče agresivnog ponašanja Rusije i nelegalne akcije protiv Ukrajine oni su fundamentalno promjenili evroatlanstku bezbjednost i u tom smislu uspostavili određene mjere obezbjeđenja koje će biti primjenjivane dok god je to potrebno. Mi ćemo nastaviti sa stalnim prisustvom i aktivnosti u istočnom djelu alijnse na bazi rotiranja", rekao je Bartels.

On je kazao da je Crna Gora već osjetila benefite od saradnje sa NATO i kao pouzdan partner doprinijela sigurnosti regiona.

"Tako ste doprinijeli međunarodnoj sigurnosti u Africi u obezbjeđivanju sigurnosti u morima oko Somalije. Što se tiče Avganistana vaš doprinos misiji NATO-a je visoko cijenjen", rekao je Bartels.

Odgovarajući na pitanja novinara da li će Crna Gora dobiti pozivnicu da pristupi NATO-u 2015. godine, Bartels je rekao da je “u tom smislu poruka sa Samita u Velsu bila jasna kada smo se obavezali da ćemo odluku donijeti do kraja 2015. godine”.

Bartels je naglasio da su pažljivo pratili napredak i reforme koje se odvijaju u oružanim snagama Crne Gore i poručio da je zadovoljan performansama koje ima crnogorska vojska.

Ministarka Pejanović Đurišić, odgovarajući na pitanje novinara da li će vojska morati da se pozabavi sumnjivim kadrom u okviru VCG koja je zaostala iz JNA i vojske SCG posebno u bezbjednosnom sektoru, kazala je da kada je u pitanju zaštita podataka u Crnoj Gori je već nekoliko puta promjenjen zakon kako bi ti standarni bili što kvalitetnije implementirani.

Ona je istakla da u vojno-obavještajnoj službi nema kadra koji je u prošlosti bili angažovani u drugim službama.

"Pripadnici Vojske Crne Gore su na različitim tačkama Zemlje i naš zadatak je da njihove aktivnosti budu podržane adekvatno kada je u pitanju obavještajni i kontraobavještajni rad. Prošle godine u okviru Ministarstva odbrane je formirano odjeljenje za vojno obavještajne poslove. Tada smo donijeli odluku da ljudi koji će biti angažovani u tom sektoru nemaju istoriju angažovanja u drugim službama i vremenima", rekla je Pejanović Đurišić.

Ona je naglasila da je VCG obnovljena u odnosu na prošla vremena i da je Ministrastvo odbrane odlučno da NATO standardi u Crnoj Gori budu implementirani na odgovarajući način.

XS
SM
MD
LG