Linkovi

Napredak u pregovorima o TPP-u


Predstavnici 12 zemalja obuhvaćenih TPP-om na sinoćnj konferenciji za novinare na Havajima
Predstavnici 12 zemalja obuhvaćenih TPP-om na sinoćnj konferenciji za novinare na Havajima

Najviši američki zvaničnik zadužen za spoljnu trgovinu Majkl Froman izjavio je da su 12 nacija obuhvaćenih sporazumom više nego ikad uverene da je dogovor na dohvat ruke...

Pregovori o veoma važnom međunarodnom trgovinskom sporazumu završili su se - za sada - bez dogovora.

Na konferenciji za novinare na Havajima kasno sinoć najviši američki zvaničnik zadužen za spoljnu trgovinu Majkl Froman izjavio je da su 12 nacija obuhvaćenih sporazumom ostvarile značajan napredak u pregovorima i da su više nego ikad uverene da je dogovor na dohvat ruke.

Pregovori o takozvanom Transpacifičkom partnerstvu (TPP) traju godinama, i smatralo se da je dogovor o veoma složenom sporazumu, koji bi mogao da obuhvati 40 odsto svetske ekonomije - veoma blizu. Datum nastavka pregovora nije određen, ali trgovinski predstavnici zemalja koji su se okupili na Havajima ove nedelje najavili su da će se rad na rešavanju problematičnih oblasti nastaviti.

Sporna pitanja su politički osetljiva, a među njima su nastojanja da se dozvoli veći uvoz pirinča u Japan, šećera u SAD, veći pristup kanadskom tržištu mleka i mlečnih proizvoda i produžetak trajanja patenta za nove obećavajuće lekove na 12 godina.

Mnogi kritičari ovog sporazuma ukazuju da se njime ne štite radnici, ljudska prava i prirodna sredina, u nekim zemljama TPP je pokrenuo demonstracije, a kontroverzan je i u SAD, gde je Kongres, tek posle velike političke svađe, jedva usvojio jednu trgovinsku meru povezanu sa TPP-om.

XS
SM
MD
LG