Linkovi

Naftna mrlja na obalama Kalifornije


Vilijam Mekonahi vozio je iz San Dijega da bi pomogao u prikupljanju nafte i čišćenju plaže u Goleti u Kaliforniji.
Vilijam Mekonahi vozio je iz San Dijega da bi pomogao u prikupljanju nafte i čišćenju plaže u Goleti u Kaliforniji.

U Santa Barbari u Kaliforniji danas je nastavljena trka sa vremenom kako bi se zaustavilo širenje naftne mrlje i očistile plaže.

Guverner Kalifornije proglasio je vanredno stanje u toj državi što će omogućiti više resursa za saniranje zagađenja. Iz federalne vlade kažu da se veruje da se do sada izlilo 100 hiljada galona iz napuklog naftovoda potavljenog na obali.

Toksični mulj prekrio je obalu u okolini Santa Barbare, a već ogromni napori koji se ulažu u čišćenje danas su postali još veći s obzirom da se pridružilo još radnika kako bi se sprečilo širenje katastrofe duž ove skoro 15 kilometara dugačke obale.

“Iako sve radimo po planu, teško je zaustaviti širenje nafte i sakupiti je kad već dospe u vodu”, kaže Mark Kroslend, iz Službe za prirodne resurse.

Međutim za neke je već prekasno. Ovaj kit i njeno mladunče plivaju opasno blizu naftne mrlje.

Prema navodima nadležnih službi, sve je počelo u utorak kada je pukao naftovod. Nepoznata količina nafte je zatim kroz odvodni kanal dospela do plaže, a procenjuje se da se 21 hiljada galona nafte ulilo u okean.

I dok američka Agencija za zaštitu prirodne sredine istražuje nesreću, vlasnik naftovoda, kompanija “Plains All American” obećava da će preuzeti punu odgovornost.

“Duboko, duboko žalimo što je uopšte došlo do ove nezgode. Izvinjavamo se za štetu koja je naneta prirodnoj sredini i veoma nam je žao što su građani i posetioci ove oblasti doživeli neprijatnosti. Uveravam vas, ovde smo da popravimo stvari”, navodi Greg Armstrong, generalni direktor "Plain All American Pipeline".

Ovaj masivni, lepljivi haos primorao je sve, osim specijalno opremljenih ekipa, da se povuku sa popularnih plaža, i to par dana pred veliki američki praznik – Dan sećanja.

Kamperi su sada na putu kući – razočarani i zabrinuti.

“Grozno je, došli smo ovde za godišnjicu. Svake godine dolazimo u ovo vreme i vrlo je teško naći mesto. Sada smo ga dobili ali moramo da odemo”, izjavila je kamperka Debi Paket.

“Više mi je žao zbog onoga što se dešava u okeanu nego što ljudi moraju da se spakuju i da odu”, izjavila je evakuisana kamperka Debi Sakijasijan.

Ovaj deo obale u Kalifornije poznat je po jednoj od najvećih katastrofa zbog izlivanja nafte 1969. Naime, ta nesreća bila je povod za formiranje američkog pokreta za zaštitu prirodne sredine koji je aktivan i danas.

XS
SM
MD
LG