Linkovi

Mjanmar - od opijuma do kafe


Polja maka u Mjanmaru
Polja maka u Mjanmaru

Ujedinjene nacije se nadaju da će se mnogi farmeri u Mjanmaru, koji uzgajaju mak, odlučiti za uzgajivanje kafe kako bi se iskorenila proizvodnja opijuma

U zabačenom planinskom području u državi Šan, u Mjanmaru, nalazi se region poznat kao drugi najveći proizvođač opijuma u svijetu. Posle pada zabilježenog 2000-tih, proizvodnja je naglo porasla poslednjih osam godina da bi se zadovoljila sve veća potražnja za heroinom u Kini.

Opijum je decenijama bio izvor profita za hiljade poljoprivrednika u državi Šan. Međutim, prinosa je sve manje, dok cijene osciliraju. Pedesetčetvorogodišnji Long San je jedan od 400 uzgajivača maka koji učestvuju u programu za zamjenu usjeva, koji podržavaju Ujedinjene nacije.

Očekujem da ću zaraditi dobar novac od kafe. Kada sadim mak, moram da brinem zbog iskorijenjivanja i znam da nije dobar za društvo”.

Napori vlade da smanji uzgajivanje maka do sada nisu dali veće rezultate. Prema istraživanju Ujedinjenih nacija, mak je u ovom regionu uzgajan na više od 57 hiljada hektara prošle godine - gotovo tri puta više nego 2006 – zbog čega se Mjanmar našao odmah iza Avganistana po proizvodnji. Međutim, trgovci drogom mogu da budu loši poslovni partneri. Johen Vajs iz Ujedinjenih nacija kaže da farmeri imaju bolju opciju.

Morate da nađete nešto što je ekonomski konkurentno i održivo. Ovdje se mak proizvodi na visinama od hiljadu i 1.700 metara, što je područje gdje možete da uzgajate kafu visokog kvaliteta”.

Proći će još nekoliko godina prije nego što prvi plodovi kafe budu mogli da se beru. U međuvremenu, uzgajivači dobijaju sjeme, alate i obuku. Kafa se trenutno uzgaja na 200 hekatara, uz nadu da bi do kraja godine to moglo da se proširi na 600.

Situaciju međutim komplikuje aktuelna borba za teritoriju između naoružanih etničkih grupa i vlade – sa kojima su Ujedinjene nacije prvo morale da postignu sporazum. Za sada, mlade biljke kafe zauzimaju neznatan dio širokih polja maka u državi Šan. Međutim, one su simbol nade da će ovaj dio takozvanog Zlatnog trougla jednog dana biti poznat po vrhunskoj kafi, a ne opijumu.

XS
SM
MD
LG