Linkovi

Ulični crtači ukrašavaju američku prestonicu


DC Murals
DC Murals

Kao i mnoge druge gradove u svetu i Vašington muči problem grafita. Mnoge fasade, naročito u siromašnijim predgrađima veoma često su vandalizovane išaranim porukama ili crtežima.

U američkoj prestonici je pokrenut inovativni program kako bi se talenat lokalnih umetnika iskoristio za ulepšavanje grada.

Učenici u radionicama uče kako da ispišu grafite koji će ulepšavati grad umesto da budu ruglo.

Na prvi pogled, nije vam jasno šta bi neko mogao da nacrta običnim konzervama sa bojom, ali kada vidite ša su sve ti mladi ulični umetnici u stanju da naprave , ostanete zgranuti.!”

Mladi umetnici vežbaju na zidu, pod budnim okom Erika Riksa rodom iz Liberije, uličnog umetnika koji je u ranoj mladosti krišom šarao grafite po zgradama uvek u strahu da ne bude uhvaćen u vandalskom činu. Danas grad Vašington plaća Eriku da svoj talenat podeli sa mladim, nadahnutim umeticima.

To je nešto što želim da podelim sa drugima. Želim da posmatram mlade ljude koji to rade sa istim žarom sa kojim sam ja to nekada radio.”

Radionica je deo programa nazvanog Murali DC-ja. Na ideju su došli zvaničnici grada kako bi rešili problem, nekontrolisanog grafitima vandalizovanog grada.

Posle obuke koja traje 10 nedelja, učenici počinju da rade na muralu koji će pokriti postojeće grafite.

Kao imigrant, mogu da kažem da zaista živim američki san, jer ovo je jedino mesto, u kome sam bio do sada, gde možete nešto toliko neprihvatljivo, poput grafita, da pretvorite u nešto ugodno za oko ” kaže umetnik Erik Riks

Kada Riks napravi skicu, njegovi pripravnici mu pomažu da oboji pozadinu, iscrta konture i ispiše tekst, a onda počinje oslikavanje.

Anijakan Odofia, poznati muralista, nedavno je završio osmi projekat za grad…. Ovog puta za akva centar.

Umesto vandalizma i uništavanja imovine grafitima, mi učimo mlade kako saradnjom sa umetnicima, poput mene, mogu da stvore nešto lepo i da za to budu, ne samo plaćeni već i pohvaljeni.”

Nensi Lajons je predstavnica Sekretarijata za javne radove, koji finansira taj program.

Murali DC-ja je i finansijski koristan program jer štedi novac mnogih vlasnika biznisa, pogotovu onih manjih."

Vlasnika poput Sabdžita Sing Kohara, koji je veoma zadovoljan Riksovim muralom koji slika na zadnjem zidu njegove prodavnice.

Ovo je moj doprinos zajednici. Čista fasada, lepo umetničko delo i svi zadovoljni!”

Ernesto Zelaja je umetnik u crtanju po zidovima koji je, kao I Riks, grafite nekada radio ilegalno. On danas slika murale i za to je plaćen.

Lepo je raditi na otvorenom, omogućeno mi je da pokažem šta znam, jer ja ono što osećam kroz crtanje izbacujem iz sebe, oslikavam navalu emocija…. To sam ja.”

"Tema mi je vrlo bliska. Predstavlja život kojim živim. Mislim da svakoj zajednici treba više saosećajnosti, ljubavi i naravno strasti, jer bez toga se ništa ne može postići."

Riks planira da slika murale širom Amerike jer želi da oni postanu deo urbane kulture.svake države.

XS
SM
MD
LG