Linkovi

"Atlas oblaka"- o smrti i ponovnom rođenju


Poster za film "Atlas oblaka"
Poster za film "Atlas oblaka"

„Atlas oblaka“ reditelja Toma Tikvera, i Lane i Endija Vačovskog je bioskopska Odiseja zasnovana na romanu britanskog autora Dejvida Mičela.

Film prati šest priča čija se radnja odvija u različitim erama, od početka 19. veka do naše daleke budućnosti. Koncept večnosti duše povezuje te vinjete, kako se likovi iz jedne priče ponovo radjaju u drugoj.

Od avantura i iskušenja mladog Amerikanca koji sredinom 19. veka brodom plovi po Pacifiku, do ženskog klona koji ustaje protiv represije u futurističkom društvu, „Atlas oblaka“ je grandiozna priča o poukama koje izvlačimo iz ranijih života. Lana Vačovski je napisala scenario, i jedna je od reditelja filma.

“Počeli smo da razmatramo način na koji su priče povezane. Odmah nas je privukao koncept – šta ako je zlikovac iz jedne priče zapravo heroj druge priče, kojeg glumi isti glumac.“

Kako bi se taj koncept ostvario, svaki glumac tumači više uloga. Tom Henks je jedan od glavnih junaka.

“Na jednoj istoj stranici, iz 1851. odete u 1974. pa zatim u budućnost.“

Bio je to veliki izazov, kaže Hali Beri, koja ima značajno prisustvo u ovom filmu jer tumači čak šest ličnosti.

“Kod svake od ovih ličnosti, duša je evoluirala kako bi imala snage da postane junakinja kakva jeste na kraju tog razvojnog puta.“

U poslednjoj inkarnaciji njene junakinje, Beri tumači ženu budućnosti koja spasava svet. Atlas oblaka je takodje priča o večnoj ljubavi.

"Svaka priča daje pogon sledećoj priči, a ta sledeća opet sledećoj.“

Suzan Sarandon, koja tumači jednu od uloga, kaže da ljubav povezuje svaku priču sa sledećom, kako se njeni junaci stalno iznova sreću. U glumačkoj postavi su takodje Džim Brodbent, Hju Grant i Hugo Viving, poznat po ulozi zlokobnog agenta Smita u trilogiji Matriks. Viving i u ovom filmu predstavlja oličenje zla. Njegov cilj je da iskušava i zaustavi evoluciju duše. Produkcija filma koštala je sto miliona dolara, a u njoj su i raskošni kostimi koji odslikavaju različite vremenske periode.

“Postoji ogromna širina, obim vremena i prostora koji ovaj film pokriva. Neke zgrade su samo prozori i vrata, a druge su sjajna arhitektura“, kaže Tom Henks.

Medjutim, filmu nedostaje dubina koju obećava. Priča suviše vijuga i ima previše likova. Posle tri sata, gledaoci se osećaju izgubljeno izmedju prošlosti, sadašnjosti i budućnosti...
XS
SM
MD
LG