Linkovi

Motorizovana hodalica za ostarela lica


Kompanija Honda prikazala nov lak uređaj koji pomaže ostarelim licima da imaju čvršći korak

U Japanu je prikazan nov, lak uređaj koji ostarelim licima pomaže u hodanju. Uređaj se sada ispituje u Nacionalnom centru za gerijatriju i gerontologiju u Obu sitiju, da bi se videlo koliko bi zaista mogao da pomogne u unapređivanju života sve brojnije populacije ostarelih lica u Japanu.

Novi uređaj sagradilo je odeljenje za robotiku kompanije Honda na osnovu saznanja dobijenih u eksperimentima sa popularnim čovekolikim robotom Asimo. Pošto su sa tim robotom do detalja razradili komplikovanu mehaniku čovekovog hoda sada ta znanja pokušavaju da primene u praksi.

Uređaj za pomoć u hodanju težak je manje od tri kilograma, a nosi se kao pojas. Dva motora u visini kukova pomažu osobi koja ga nosi da pravi veće korake. Puna baterija dovoljna je za dva sata hoda brzinom do 4 i po kilometra na sat. Softver i senzori automatski ga prilagođavaju osobi koja ga nosi. Inženjer kompanije Honda, Oikava Kijoši objašnjava kako uređaj radi.

"Ovo je motor pričvršćen za ovaj pojas. Ovaj deo se pričvrsti uz kuk i tako pomaže pokrete nogu. Uz malo navikavanja sistem omogućava ostarelim licima da lakše hodaju“, kaže Kijoši.

Inženjer Kijoši kaže da je kompanija Honda veoma zainteresovana za razvijanje uređaja za pomoć ostarelim licima.

"Već više od decenije znamo da japansko stanovništvo stari. Kada smo 2010. Analizirali to rešili smo da razvijemo tehnologiju koja će izaći u susret potrebama starijih ljudi“, kaže inženjer Kijoši.

Doktor Šimada Hirojuki predvodi odeljenje gerijatrijskog centra za poboljšanje zdravlja ostarelih lica.

"Stariji ljudi postepeno gube sposobnost da se brinu o sebi i postaju zavisni od pomoći. To može da se spreči na više načina, a ova institucija nastoji da istraži koji od njih su najefikasniji“, kaže dr. Hirojuki.

72-ogodišnja Kamija Kijomi imala je nekoliko operacija na kolenima zbog kojih se slabo kretala pa su joj mišići nogu atrofirali. Posle prve probe njen utisak je da bi uređaj za hodanje mogao da joj pomogne da se ne sapliće.

"Mišići u nogama su mi jako oslabili pa se često saplićem. Mislim da bi to sa ovim uređajem bilo manje moguće jer on kao da vam podiže stopala više“, kaže Kijomi.

78-godišnji Nomura Teruo je oduševljen.

"Sjajan uređaj. Hoću jedan takav“, rekao je Teruo.

Novi uređaj je još u fazi testiranja ali stručnjaci kažu da bi uskoro mogao da se nađe na tržištu.
XS
SM
MD
LG