utorak, 09. februar 2016

Aktuelno

Čarapić: Nema osnova za istragu

Crnogorska vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je na saslušanju pred Odborom za antikorupciju da u slučaju Telekom nema osnova za pokretanje istrage

Vrhovna državna tužiteljka Ranka ČarapićVrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić
x
Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić
Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić
Nebojša Redžić
Odbor za antikorupciju Skupštine Crne Gore danas je obavio kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca, Ranke Čarapić i direktora Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Veselina Lekića, u vezi sa privatizacijom Telekoma.

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je na saslušanju pred Odborom za antikorupciju da u slučaju Telekom nema osnova za pokretanje istrage.

"Na osnovu obimnog materijala koji smo prikupili u slučaju navodne korupcije u privatizaciji Telekoma, nemamo osnova da pokrenemo krivični postupak protiv bilo koje osobe", rekla je ona.

Ona je navela da nije odgovoreno na zamolnicu koju je Vrhovno državno tužilaštvo povodom tog slučaja poslalo nadležnim institucijama u SAD.

"Da bi se dostavile zamolnice, ponkad su potrebne i godine. Uputili smo zamolnice vezano za dokumente i informacije u slučaju Telekom kod VDT Mađarske i u SAD, ali još nemamo odgovore. Iz Mađarske su odlučili da te informacije tretiraju kao tajne, a oni kao i mi imaju problem da dobiju podatke iz SAD", rekla je Čarapić.

Na saslušanje nije došao bivši direktor Uprave za sprječavanje pranja novca i finansiranje terorizma, Predrag Mitrović. Odbor je krajem decembra donio odluku da obavi kontrolno saslušanje Čarapić i Mitrovića. U Crnoj Gori je sredinom prošle godine počeo da radi Anketni odbor za prikupljanje činjenica i informacija o korupciji u privatizaciji Telekoma, ali bez značajnijih zaključaka i predloga mjera.

Krajem prošle godine Dojče Telekom i njegova mađarska podružnica Mađar Telekom pristali su da plate kaznu od oko 95 miliona dolara u okviru nagodbe o sudskoj tužbi, u kojoj se tvrdilo da su bivši rukovodioci te dvije kompanije potkupili državne funkcionere u Crnoj Gori i Makedoniji.

SEC je optužio bivše direktore Mađar Telekoma da su dvojici funkcionera crnogorske Vlade i "sestri visokog Vladinog zvaničnika koja se bavi advokaturom" platili 7,35 miliona eura mita u procesu privatizacije Telekoma Crne Gore 2005. godine.

Pred Okružnim sudom u Njujorku održano je 18. januara posljednje ročište po tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti (SEC) protiv tri bivša direktora Mađar telekoma koji su, kako se navodi u tužbi, 2005. godine korumpirali zvaničnike crnogorske i makedonske Vlade. Sudija Okružnog suda u Njujorku, Ričard Saliven  u narednom periodu će razmotriti sve argumente koje je dobio od od predstavnika SEC-a.

SEC treba da dokaže da su nekadašnji čelnici Mađar Telekoma, Elek Štraub, Tamaž Marvai i Andraš Balog, nanijeli štetu američkoj berzi jer su, u periodu kada se ta kompanija kotirala na njoj, iz budžeta firme potplatili neimenovane zvaničnike u dvije zemlje.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
08.02.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE