petak, 29. april 2016

Aktuelno

Regionalni samit u Budvi

Regionalna saradnja treba da bude prioritet svih država, a raznolikost zemalja prednost a ne mana, ocijenjeno nakon Samita predsjednika država regiona

Učesnici Samita predsednika država regiona u BudviUčesnici Samita predsednika država regiona u Budvi
x
Učesnici Samita predsednika država regiona u Budvi
Učesnici Samita predsednika država regiona u Budvi
Nebojša Redžić
Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović je rekao da ga raduje što su gosti primijetili opredijeljenost crnogorske državne politike u vrijednostima dijaloga, regionalne saradnje i integracija.

Vlade Crne Gore i Albanije, kao i vlada Kosova, na svim graničnim prelazima imaju namjeru da obavljaju zajedničku kontrolu čime će, smatra, olakšati i ubrzati komunikaciju građana.

"Razgovarali smo i o potrebi daljih aktivnosti i saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije", rekao je Vujanović, ističući da je to problem svih i da države regiona treba da pojedinačno pokažu odlučnost u borbi protiv tih pojava.

Predsjednici su, kako je naveo, govorili i o potrebi unaprjeđenja ekonomske saradnje, prije svega u oblasti putne infrastrukture, u oblasti energetike.

"Želio bih da pokažemo i ono što je tokom Samita rekao predsjednik Albanije, Bujar Nišani, da ovaj prostor treba da bude raj za investitore, a pakao za kriminal i da svi zajedno moramo borbom i saradnjom, da obezbijedimo, da efekat tog državnog odnosa u odlučnosti borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije bude naša konstanta", istakao je Vujanović.

Predsjednik Kosova, Atifete Jahjaga, se nada da će region prevazići ‘traumatičnu prošlost’.

"Naš cilj je, da regionalna saradnja bude u fokusu naših realnih potreba i mi smatramo da kao region moramo imati novu infrastrukturu, koja je potrebna poslovnim, mladim ljudima, koji mogu da komuniciraju i da tako razumiju raznolikost, koja treba da bude prednost, a ne mana", kazala je pored ostalog Jahjaga.

Predsjednik Albanije, Bujar Nišani, istakao je da je ovakav način dijaloga zemalja regiona neophodan kako bi se unaprijedila dalja saradnja na svim nivoima.

"Prednost dajemo izgradnji moderne infrastrukture i realizaciji zajedničkih projekata, stvaranju regionalnog energetskog sistema, kao i uspostavljanju sistema komunikacija", poručio je Nišani.

Predsjednik Makedonije, Đorđe Ivanov, smatra da je Samit opravdao svoj cilj jer, kako je kazao, šalje pozitivnu poruku da lideri sa Balkana znaju da se samoinacijativno organizuju oko zajedničkih pitanja. Skupu nije prisustvovao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić zbog, kako je obrazložio, nezadovoljstva posljednjim presudama Haškog tribunala.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
28.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE