Linkovi

Đukanović: Stavovi CG nisu antiruski


Premijerski sat u Skupštini Crne Gore (gov.me)
Premijerski sat u Skupštini Crne Gore (gov.me)

Svi pokušaji da se prikaže da su stavovi Crne Gore antiruski nemaju veze sa činjenicama, poručio je premijer u parlamentu, dok još nema zvanične potvrde pisanja ruskih medija o eventualnim sankcijama Moskve

Iako je štampa u Rusiji najavila da “Moskva razmatra odgovor koji bi mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica Crnoj Gori", još nema zvanične potvrde da će se to zaista desiti. Premijer Milo Đukanović rekao je danas da stavovi zvanične Crne Gore nisu antiruski.

Svi pokušaji da se prikaže da su stavovi Crne Gore antiruski nemaju veze sa činjenicama, poručio je premijer Milo Đukanović danas u parlamentu, odgovarajući na pitanja u okviru Premijerskog sata.

"Integracija Crne Gore u NATO i EU je naš nacionalni interes. To je sinonim za pouzdani mir, za stabilnost, za vladavinu prava, za ekonomski razvoj. Samim tim, ovaj proces ne može biti usmjeren protiv bilo čijih interesa", poručio je Đukanović.

Đukanović je ocijenio da je tajming njegovih posjeta bio povoljan, i da je u Briselu i Vašingtonu potvrđen partnerski odnos sa EU i SAD.

"Razgovori sa generalnim sekretarom Anders fog Rasmusenom bile su prilika da približim dostignuća Crne Gore u integracijama ka NATO-u. Izraženo je povjerenje da će naša zemlja do jeseni ispuniti sve uslove sve ciljeve na tom putu. Takođe su visoko vrednovani američko-crnogorski odnosi na sastanku sa Džozefom Bajdenom. Vjerujem da će ovi napori učiniti da saveznici i pored preokupacije svjetskim temama razmotre članstvo Crne Gore u NATO", naveo je Đukanović.

Prethodno, crnogorski mediji prenijeli su pisanje lista Rosiskaja gazeta, koja slovi za provladin list, u kome je kritikovana politika Crne Gore, posebno "pridruživanje sankcijama SAD i EU protiv Rusije". Taj medij objavio je da "Moskva razmatra odgovor koji bi mogao da uključi ukidanje bezviznog režima i trgovinskih olakšica".

"Uprkos viševjekovnom prijateljstvu sa ruskim narodom i većinskom protivljenju građana Crne Gore stupanju u NATO, rukovodstvo u Podgorici pridružilo se sankcijama SAD i EU protiv Moskve, istakavši visoko kandidaturu za članstvo u Sjevernoatlantskoj vojnoj alijansi", piše moskovski dnevni list Rosiskaja gazeta.

Odgovora Rusije u vidu sankcija prema Crnoj Gori, međutim, za sada nema, što je potvrđeno iz Ministarstva vanjskih poslova i evrospskih intergacija:

“U ovom trenutku nisam u posjedu saznanja da je MVPEI stigla bilo kakva nota ili bilo kakvo obavještenje od Ambasade Rusije u Crnoj Gori”, kazala je generalni direktor za evropske poslove u tom resoru Snežana Radović.

Ambasador Rusije u Crnoj Gori, Andrej Nesterenko, kazao je juče da nije dobio nikakve zvanične najave iz svog Ministarstva o navodnom ukidanju bezviznog režima i trgovinskih olakšica. No, moguće uvođenje sankcija Rusije prema Crnoj Gori juče i danas, tema je broj jedan, ne samo u Crnoj Gori.

Ipak, analitičari su saglasni da najave da će Rusija ukinuti bezvizni režim i trgovinske olakšice prema Crnoj Gori, spadaju samo u domen medijskih nagađanja, bez obzira što je zvanična Moskva izjave crnogorskog premijera prilikom posjete Vašingtonu, nedavno ocijenila “neprijateljskim”.

Crna Gora, čak i kao dio evroatlanskih struktura, može da bude pouzdan prijatelj Rusije, saglasni su svi u Podgorici, čemu u prilog ide i činjenica da je sadašnja vlast širom otvorila vrata Rusiji i njenim firmama u ekonomskoj sferi, u crnoj, obojenoj metalurgiji, rudarstvu i hotelijerstvu, podsjećaju analitičari.

Takođe, građani iz Rusije i dalje masovno kupuju zemljište, kuće, stanove po Crnoj Gori, imaju škole, medije, a ruski turisti čine gotovo trećinu inostranih gostiju, pa bi ruske sankcije, osim po Crnu Goru, bile kontraproduktivne i po Rusiju, tvrde analitičari.
XS
SM
MD
LG