Linkovi

Protesti u više gradova u CG


Protesti u Podgorici (rtcg.me)
Protesti u Podgorici (rtcg.me)

Iako je dozvola za postavljanje bine i pratećih objekata istekla u subotu uveče, opozicioni Demokratski front nastavlja proteste ispred zgrade Skupštine Crne Gore

Od večeras, počele su i protestne šetnje u 14 gradova u kojima je na vlasti Đukanovićev DPS.

Dok se Sekretarijat za komunalne poslove opštine Podgorica i MUP prepucavaju u čijoj je nadležnosti eventualno produženje dozvole za održavanje protesta Demokratskog fronta, ovaj opozicioni savez, od sinoć jači za prisustvo mitropolita SPC Amfilohija, nastavlja proteste.

Kaže da neće demontirati binu i šatorsko naselje u do skoro najprometnijem podgoričkom bulevaru, sve do ispunjenja zahtjeva – ostavke vlasti, formiranja prelazne vlade i organizovanja fer i demokratskih izbora.

Štaviše, od večeras su počele šetnje pristalica ovog saveza u 14 crnogorskih gradova u kojima je na vlasti DPS, iako je ministar policije bio izričit da su prijave za te skupove neblagovremene i nepotpune.

Ministar Konjević je još rekao da nije upoznat sa informacijom da će Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj Glavnog grada odobriti DF-u da bina i prateći objekti ostanu još sedam dana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, gdje se održavaju protesti.

Izvjesno je samo da su bina i šatorsko naselje ostali na istom mjestu, uprkos isteku roka za dozvolu. I dok dio opozicije vjeruje da će na taj način osigurati kraj 26-godišnje vladavine premijera Mila Đukanovića i njegove stranke, iz redova vlasti uzvraćaju da Mandić i družina ne znaju šta će sa "osvojenom slobodom", pa ponavljaju "ne mrdamo sa slobodne teritorije".

Vladajući DPS ih podsjeća da – niti su šta oslobađali, niti su šta osvajali. Tu su gdje su zahvaljujući demokratskim kapacitetima i toleranciji vlasti, koja im obezbjeđuje uslove da protiv nje protestuju, navode u saopštenju.

Ono što je izvjesno, jeste da protest sve manje ima karakteristike građanskog i socijalnog, posebno nakon sinoćnjeg zapaljivog govora mitropolita SPC Amfilohija Radovića i poruke organizatora da žele ostati ispred parlamenta sve do 14.oktobra, kada u Crnu Goru stiže Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg. Oni tako, naime, žele da mu poruče da u Crnoj Gori postoje ljudi koji su se okupili kako bi rekli “ne” Alijansi.

XS
SM
MD
LG