Linkovi

Krivokapić: Savet o ostavci Vučinića


Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić (skupština.me)
Predsednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić (skupština.me)

Predsednik crnogorske skupštine predložio sazivanje sednice Saveta za odbranu i bezbednost nakon ostavke direktora ANB Bora Vučinića; Novi nesporazumi na relaciji DPS-SDP

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić predložio je danas sazivanje sjednice Savjeta za odbranu i bezbjednost na kojoj bi se razmatralo stanje u bezbjednosnom sektoru u vezi sa evroatlantskim prioritetima i povlačenjem direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost sa funkcije.

Direktor ANB Boro Vučinić povukao se sa te funkcije, nakon, kako je saopšteno, dogovora sa premijerom Milom Đukanovićem. To je izazvalobrojne reakcije svih političkih partija osim Đukanovićeve, posebno u kontekstu činjenice da su reforme u sektoru bezbjednosti uslov za dobijanje pozivnice za NATO.

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić, koji je inače predsjednik SDP, koalicionog partnera Đukanovićevog DPS-a, zahtjev za sazivanje sjednice uputio je predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.Najnoviji potez posebno je začudio javnost ako se zna da je NATO, kome crnogorska vlast deklarativno teži, prije samo tri sedmice “pozdravio napredak” u reformi ANB-a.

Ostavka Bora Vučinića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost iznenađujuća je za Socijaldemokratsku partiju, saopštili su danas njeni čelnici, a konkretan potez učinio je lider SDP-a zahtjevom da se održi sjednica Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Da između koalicionih partnera postoji niz nesaglasnosti potvrdio je i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović koji je priznao da je na prethodnojsjednici Savjeta za odbranu imao oštru polemiku sa Krivokapićem:

"Znaju građani da se ja i predsjednik parlamenta u pogledu mnogih pitanja razlikujemo, ali znaju takođe da smo vodili jednu korektnu i civilizovanu polemiku i da se nijesmo ni na koji način u toj polemici stavili u lični odnos koji bi bilo koga od nas dvojice povrijedio", rekao je predsjednik Vujanović.

Da bi nesporazumi DPS-a i SDP-a mogli rezultirati vanrednim parlamentarnim izborima, nagovijestio je i crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić:

"U svakoj vladi dolazi do konflikata. Najgore bi bilo kad bi se produžio odnos nerazumijevanja koalicionih partnera oko određenih strateških pitanja i investicija. Bolje je pokušati postići punu saglasnost i onda realizovati program. Ako ne možemo postići puno razumijevanje, onda je bolje ići na vanredne izbore, pa nakon toga imati jasnu političku scenu, formirati Vladu i raditi na realizaciji programa. Nije sporno da li je jedna ili druga koalicija aktuelna u vladi, bitno je da institucije funkcionišu", istakao je Lukšić.

Da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora najbolje rješenje, potvrdio je danas i član predsjedništva Krivokapićeve SDP Džavid Šabović. I opozicija je jedinstvena u osudi načina na koji je šef ANB podnio ostavku. Za Demokratski front u pitanju je “rezultat obračuna klanova unutar Demokratske partije socijalista”. SNP smatra da “potreba reformisanja Agencije prikriva stvarne razloge Vučinićeve ostavke”, dok Pozitivna CG smatra da je u pitanju “čistka u redovima Đukanovićeve partije jer je "ANB bila i ostala politički organ te stranke."

XS
SM
MD
LG