Linkovi

Đukanović: Neophodan sposoban kadar


Crnogorski premijer Milo Đukanović obraća se poslanicima u Skupštini Crne Gore (gov.me)
Crnogorski premijer Milo Đukanović obraća se poslanicima u Skupštini Crne Gore (gov.me)

Crnogorski premjer Milo Đukanović istakao je da je ključ uspjeha u borbi protiv korupcije i kriminala u sposobnom, obučenom i motivisanom kadru

Crnogorski premjer Milo Đukanović danas je u okviru institucije premijerski sat odgovarao na pitanja poslanika Skupštine Crne Gore.

On je, odgovarajući na pitanje predsjednika Pozitivne Crne Gore, Darka Pajovića, zašto nema većeg napretka u borbi protiv korupcije, uključujući i korupciju na visokom nivou, rekao da nije saglasan sa tom ocjenom.

Kako je rekao, za napredak na planu borbe protiv korupcije neophodna su zakonska rješenja utemeljena na pozitivnoj međunarodnoj praksi, snažne institucije, profesionalan i osposobljen kadar i funkcionalna saradnja među institucijama.

“Crna Gora je već u prethodnom periodu ostvarila značajan napredak u usklađivanju nacionalnog zakonodavstva sa međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. U cilju specijalizacije i efikasnijeg postupanja pravosudnih organa u ovoj oblasti, formiraće se i specijalizovano odjeljenje u okviru Višeg suda u Podgorici, u čijoj nadležnosti će biti ova krivična djela”, kazao je Đukanović.

Kako je kazao, samo usvajanje zakona ne proizvodi rezultate.

"Svjesni smo da ključ uspjeha u borbi protiv korupcije i kriminala leži u sposobnom, obučenom i motivisanom kadru", poručio je Đukanović.

Neophodno je, dodao je, stručno i specijalističko usavršavanje zaposlenih u državnim institucijama i agencijama, koji će u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom biti nosioci aktivnosti na sprovođenju Zakona.

Đukanović tvrdi i da je politička volja neupitna kada je u pitanju borba protiv korupcije na visokom nivou. Odgovarajući na pitanje poslanika Milutina Simovića o inficiranju beba u bjelopoljskoj bolnici i mjerama i aktivnostima preduzetim radi utvrđivanja uzroka i sprječavanja novih slučajeva, premijer je rekao da neće oklijevati da, u skladu sa svojim nadležnostima, zatraži najstrožije sankcije za propuste.

”Tragedija gubitka jednog tek započetog života je cijena koju crnogorsko društvo, ne smije sebi dozvoliti, niti tolerisati. Dobili smo surovu opomenu, da ne postoje male i velike greške i nepažnje i da u ovoj obalsti odstupanja od profesionalnih standarda ne smije biti. Oni koji to ne shvataju, nemaju šta tražiti u crnogorskom zdravstvenom sistemu”, rekao je Đukanović.

Đukanović je, odgovarajući na pitanje poslanika Force Gencija Nimanbegua, o decentralizaciji vlasti u određenim oblastima, kazao da ideja za promjenu fiskalne politike, koja bi omogućila preraspodjelu prihoda koji, po svojoj prirodi, pripadaju državnom budžetu (PDV, porez na dobit, akciza) prema mišljenju Vlade, nije prihvatljiva.

XS
SM
MD
LG