Linkovi

Analitičari: CG zaslužila pozivnicu


Zastave zemalja članica NATO-a ispred sedišta u Briselu
Zastave zemalja članica NATO-a ispred sedišta u Briselu

Analitičari u Vašingtonu, s kojima je razgovarao Glas Amerike, smatraju da je Crna Gora ispunila uslove za dobijanje pozivnice za članstvo u NATO, dok neki ističu da bi to moglo da se dogodi 2015.

Crna Gora zaslužila je da bude pozvana da se pridruži NATO-u, saglasni su analitičari u Vašingtonu. Pojedini smatraju da su šanse da se to dogodi do kraja 2015. veoma dobre.

“Stvarno nema razloga za odlaganje prijema.”

Ijan Brežinski, viši saradnik u Atlanstkom savjetu, za Glas Amerike kaže da je Crna Gora pokazala da je ispunila uslove za članstvo.

“Svakako za dobijanje pozivnice. Vlada je čvrsto riješena da uvede zemlju u Alijansu, crnogorske snage učestvuju u operacijama NATO-a. Crna Gora zaslužuje pozivnicu i trebalo bi da je dobije.”

Da je Crna Gora spremna za prijem u NATO saglasan je i savjetnik Centra za transatlantske donose na Univerzitetu Džon Hopkins, Majkl Holcel, koji se u nedavnom autorskom tekstu za dnevnik Vašington post založio za pristupanje Crne Gore i Makedonije Alijansi.

Na osnovu onoga što mogu da vidim, mada više nemam pristup poverljivim obavještajnim informacijama, moj odgovor je da. Ne raspolažem međutim svim podacima. Govorilo se o tome da je velika prepreka bila, u određenom trenutku, infiltracija ruskih agenata. Ne znam da li je to i dalje slučaj, ali mi je rečeno da barem Centralna obavještajna agencija smatra da to više nije slučaj.”

Holcel ističe da je odlaganje prijema Crne Gore greška, ali i napominje da pozivnica za članstvo ne mora da se uputi na samitu.

“Mislim da će Crna Gora postati članica NATO-a, i to će vjerovatno dogoditi 2015. Ne želim da previše dramatizujem to pitanje. Ne sumnjam da će Crna Gora biti primljena i volio bih da sam tako siguran u pogledu drugih zemalja."

“Zabrinut sam zbog postojećeg oklijevanja, za koje nema razloga. 2015 je u suštini odlaganje. Ne rade ništa što bi pokazalo da je to siguran datum za pozivnicu”, ističe Ijan Brežinski.

Naredni period, crnogorske vlasti vlasti trebalo bi da iskoriste za poboljšanje rezultata u pojedinim oblastima i sprovođenje kampanje za informisanje građana o članstvu u Alijansi koja je, kako naglašava Majkl Holcel, veoma važna. Za nastavak proširenja, smatraju analitičari u Vašingtonu, biće potreban i snažan pritisak američke administracija za koju to pitanje, trenutno, nije prioritetno.

“Vašington bi trebalo da uloži više napora. Rečeno mi je da su neki u administraciji podržavali upućivanje pozivnice Crnoj Gori, dok pojedini pak nisu. Na kraju nije bilo hitnog podsticaja da se to uradi. Uzimajući u obzir širu geopolitičku sliku u Evropi, nakon invazije u Ukrajini, mislim da hitno treba staviti do znanja da će NATO nastaviti sa svojim redovnim aktivnostima, među kojima je i proširenje.”

Majkl Holcel naglašava da je kriza u Ukrajini promijenila cjelokupnu bezbjednosnu strukturu Evrope, te da ovo nije vrijeme za NATO da se uzdrži od jedne od svojih ključnih funkcija - proširenja.

XS
SM
MD
LG