Linkovi

Đukanović: Realno očekivati poziv za NATO


Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na svečanosti povodom obeležavanja Dana vojske Crne Gore
Crnogorski premijer Milo Đukanović govori na svečanosti povodom obeležavanja Dana vojske Crne Gore

Premijer Milo Đukanović je na svečanosti povodom Dana vojske CG saopštio da su realna očekivanja da će Crna Gora, za nešto manje od dva mjeseca, dobiti poziv za članstvo u NATO-u

Danas je u kasarni u Danilovgradu proslavljen Dan Vojske Crne Gore.

Premijer je, na svečanosti povodom Dana Vojske, rekao da se taj datum obilježava "u godini za koju vjerujem da će biti upisana velikim slovima u novijoj crnogorskoj istoriji".

"Posebno zbog krupnih ostvarenja naše države na planu integracija i ulaska u društvo razvijenih demokratskih država i naroda. Realna su naša očekivanja da za nešto manje od dva mjeseca Crna Gora dobije poziv za članstvo u NATO. Zasluge za to u velikoj mjeri pripadaju Vojsci i sektoru odbrane Crne Gore", kazao je Đukanović.

U danima te realne nade, on je rekao da je prilika je da se podsjetimo na Tuđemilsku bitku, "na prvu veliku cnogorsku pobjedu u borbi za odbranu državne nezavisnosti". Zahvaljujući tom istorijskom podvigu, rekao je on, imamo i Vojsku Crne Gore.

"Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore posvećeno i uspješno rade na reformi sektora odbrane, na usvajanju savremenih standarda i jačanju bezbjednosnih kapaciteta, noseći veliki dio odgovornosti i obaveza u procesu NATO integracija. Ocjene koje o tome dolaze iz Brisela i sa najvažnijih evropskih i svjetskih adresa potvrđuju da je postignut značajan progres na tom putu. To nas ohrabruje da nastavimo sa izgradnjom moderne, dobro opremljene i obučene Vojske po mjeri države i građana, spremne za partnerske akcije i izvan teritorije Crne Gore", smatra premijer.

Zato je, navodi on, potrebno da država nastavi sa izdvajanjem značajnih sredstava za opremu i osavremenjavanje Vojske i cijelog bezbjednosnog sektora, u skladu s NATO standardima. Ministarka odbrane Milica Pejanović Đurišić čestitala je pripadnicima VCG praznik.

"Uz želju da svakog dana i svake godine imate sve više motiva da budete ponosni što ste dio odbrambenih snaga Crne Gore, kao što je i Crna Gora ponosna na vas", poručila je Pejanović Đurišić.

Kako je kazala, za samo nekoliko godina od formiranja novog sistema odbrane, zasnovanog na demokratskim princcipima civilne kontrole, VCG je izgradila kapacitete i legitimiše se kao profesionalna institucija sa visokim stepenom povjerenja građana i međunarodnih partnera.

"Crna Gora i VCG su spremne za NATO. Ovo kažem bez najmanje zadrške i bez sjenke rezerve, kao ministar odbrane koji zna koliko rada, truda i posvećenosti je uloženo da dostignemo neophodni sistem i spremnost za ulazak u Alijansu. Zato s punim pravom očekujem puni poziv za članstvo do kraja godine", poručila je Pejanović Đurišić.

Ona je kazala da je Crna Gora, za relativno kratak period od obnove nezavisnosti, postala država koja je stekla povjerenje i poštovanje, prvenstveno susjeda, a onda i ostalih partnerskih zemalja širom svijeta.

XS
SM
MD
LG