Linkovi

CG: Činimo sve za raseljene sa KiM


Raseljeni građani se iz Crne Gore vraćaju na Kosovo
Raseljeni građani se iz Crne Gore vraćaju na Kosovo

Delegacija opštine Peć posetila Podgoricu kako bi sa vlastima razgovarali o povratku osoba raseljenih sa Kosova.

Vlada Crne Gore i Uprava za zbrinjavanje izbjeglica, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložili su ogromne napore da raseljenim osobama sa Kosova obezbijede privremni boravak i stvore sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život, ali i povratak u njihove domove, rečeno je u Podgorici prilikom posjete delegacije opštine Peć.

Direktor Uprave za zbrinjavanje izbjeglica, Željko Šofranac razgovarao je sa predstavnicima delegacije opštine Peć, koju je pedvodio Gazmend Muhadžeri o povratku raseljenih sa Kosova u svoju državu.

Konstatovano je da je crnogorska Vlada, u saradnji sa međunarodnim partnerima, uložila ogromne napore da raseljenima sa Kosova obezbijedi privremni boravak i stvori sve neophodne pretpostavke za normalan i uredan život.

On je podsjetio na prošlogodišnji povratak 60 osoba kojima je omogućeno da se vrate na Kosovo.

"Obezbijedili smo im mogućnost za život i ostvarenje prava na Kosovu. Ove godine želimo da taj process, shodno našoj Strategiji i Akcionom planu, pospješimo jer imamo oko 700 ljudi koji su izrazili želju da se vrate, ne samo u Peć, nego i u druge krajeve Kosova", rekao je Šogranac.

On je podsjetio da je Crna Gora uradila mnogo, čak i neke nevjerovatne stvari kada je u pitanju smještaj raseljenih osoba, je im je omogućila lična dokumenta, a čak 22 puta obezbijedila odlazak na Kosovo u cilju rješavanja njihovog pravnog statusa.

"Vrlo brzo će biti potpisan sporazum o procesu povratka između centralnih vlasti, prije svega dva nadležna i resorna ministarstva, gdje ćemo na institucionalan način pospješiti ovo pitanje. Mislim da ćemo imati rezultate na dobrobit svih osoba koje se nalaze u Crnoj Gori", istakao je Šofranac.

U procesu povrataka raseljenih najvažnije da svi oni koji pokažu želju i interesovanje za povratkom budu sigurni da će im u Peći i dugim kosovskim opštinama biti dugoročno obezbijeđeni svi potrebni uslovi za kvalitetniji i bolji život.

Gazmend Muhadžeri je istakao da Opština Peć, u saradnji sa resornim kosovskim ministarstvom, već nekoliko godina intenzivno radi na implementaciji projekta povratka raseljenih sa Kosova iz Crne Gore, Srbije i Makedonije.

"Mi, kao opština Peć, voljni smo da primimo sve naše građane koji žele da se vrate. Onima koji nemaju placeve, opština je spremna da ih dodijeli, a oni koji imaju svoje kuće, mogu da se vrate u njih i da žive kao ostali građani opštine Peć", poručio je Muhadžeri.

Konstatovano je da je, zahvaljujući sredstvima koja su obezbijeđena iz fondova Evropske unije, ali i onim koja su za te namjene opredijeljena budžetom Kosova, omogućen povratak određenog broja porodica iz Crne Gore na Kosovo.

XS
SM
MD
LG