Linkovi

Marković: Specijalno tužilaštvo neophodno


Okrugli sto o Nacrtu zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu
Okrugli sto o Nacrtu zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu

Crnogorski ministar pravde Duško Marković rekao je da specijalno državno tužilaštvo mora biti kadrovski i tehnički sposobno da cilja na sve oblike korupcije i organizovanog kriminala.

Crna Gora ima problem u borbi sa korupcijom i organizovanim kriminalom, i treba joj udarna pesnica u vidu Specijalnog tužilaštva, rekao je danas je ministar pravde Duško Marković na okruglom stolu o Nacrtu zakona o Specijalnom državnom tužilaštvu

Marković je rekao da Specijalno državno tužilaštvo mora biti kadrovski i tehnički sposobno da proaktivno cilja na sve pojavne oblike korupcije i organizovanog kriminala.

“Sposoban, obučen i motivisan kadar je ključ uspjeha u borbi protiv kriminala”, naglasio je Marković.

On kaže da tužioci i policajci moraju razumjeti opasnost i rizike po državu i društvo koje kriminal nosi u bezbjednosnim prijetnjama.

“Formalizam, činovni čki pristup, profesionalna distanca i sujeta, rad samo u radno vrijeme, stavljaju nas u podređeni položaj u odnosu na nosioce organizovanog kriminala”, upozorio je Marković.

On je rekao da vjeruje da će personalno koncipiranje budućeg Specijalnog tužilaštva biti prilagođeno urgentnim potebama države i društva, stabilnosti i sigurnosti građana.

“Društva u kojem kriminalci neće moći činiti institucije nemoćnim, kako to u posljednje vrijeme i u nekim prilikama djeluje”, rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, analiza racionalizacije pravosudne mreže pokazala je potrebu za koncentracijom nadležnosti za gonjenje u predmetima korupcije i organizovanog kriminala pri jednom tužilaštvu,
sa akcentom na korupciju na visokom nivou.

Vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca, Veselin Vučković, kazao je da je Nacrtom zakona jasno određeno da funkciju glavnog specijalnog tužioca i specijalnih tužilaca mogu obavljati samo rukovodioci i državni tužioci.

“Dakle, samo najiskusniji kadar u državnom tužilaštvu”, naglasio je Vučković.

On je rekao da su za nosioce tih funkcija obezbijeđene visoke garancije, kako u pogledu imenovanja na odrđeno vrijeme, beneficiranog staža i osiguranja, tako i položaja i prava po prestanku funkcije i isteku mandata, odnosno ostavke.

Vučković je kazao da su tokom izrade Nacrta zakona najspornije bile odredbe koje se tiču nadležnosti. Čulo se da opredjeljivanje za osnivanje specijalnog tužilaštva nije rezultat potrebe za institucionalnim rješenjima po uzoru na neke zemlje Evropske unije, iako je hrvatski USKOK od početka poslužio kao najbliži model.

XS
SM
MD
LG