subota, 30. april 2016

Aktuelno

Drobnič: Poboljšan okvir za prava

Šef delegacije EU u Podgorici međutim smatra da su neophodni dodatni koraci koji treba da se preduzmu ka unapređenju prava

Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)
x
Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)
Skup u Podgorici povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava (Biro)
Nebojša Redžić
U Crnoj Gori je poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava, ali su neophodni i dodatni koraci za unapređenje ljudskih prava, rekao je šef Delegacije Evropske unije u Podgorici Mitja Drobnič.

Mitja Drobnič je kazao da su ljudska prava i jednakost građana od presudne važnosti za EU jer se, kako je rekao, ta međunarodna organizacija temelji na poštovanju tih vrijednosti.

"Ljudska prava se odnose i na pojedince, čija se prava krše i ugrožavaju, osoba sa invaliditetom, osoba koje traže azil, LGBT populacije", ukazao je Drobnič.

On je, govoreći o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori, podsjetio da je Evropska komisija u svom izvještaju o napretku utvrdila da je, ukupno gledajući, poboljšan pravni okvir za građanska i politička prava.

"Organi vlasti pokazali su pozitivan stav prema političkim pravima. I u ekonomskim i socijalnim pravima, ostvaren je napredak a Crnu  Goru, odlikuju dobri međuetnički odnosi", kazao je Drobnič.

On smatra da su neophodni dodatni koraci koji treba da se preduzmu ka unapređenju prava, prije svega kada su u pitanju nadležnosti ombudsmana u djelovanju protiv zlostavljanja.

"Neophodno je poboljšati uslove života u zatvorima. Potrebno je, takođe, da se istraže i procesuiraju stari slučajevi nasilja nad novinarima", apelovao je Drobnič, navodeći i da je porodično nasilje i dalje veliki problem.

On je apelovao na vlasti da kontinuirano prate stanje ljudskih prava u Crnoj Gori. Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore , Suad Numanović, poručio da su svi rođeni slobodni, s jednakim dostojanstvom i pravima. Crna Gora je, rekao je on, posvećenja njivom poštovanju i zaštiti. Tvrdi da je Crna Gora je napredovala u razvoju stabilnog, zakonodavnog i institucionalnog sistema za ostvarivanje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i sloboda.

"Crna Gora je prepoznata kao država multinacionalnog i multietničkog sklada. U cilju očuvanja takvog ambijenta, posvećeni smo zaštiti prava manjina u našoj državi", kazao je Numanović.

Stalni predstavnik UNDP-a u Crnoj Gori, Rastislav Vrbenski, smatra da dostignuće koje je Crna Gora ostvarila prijemom u Savjet za ljudska prava Ujedinjenih nacija predstavlja njenu jasnu potvrdu opredjeljenja da ostvari pun stepen zaštite ljudskih prava, ‘kao potvrdu značajnog napretka koji je ova zemlja ostvarila u toj oblasti’. "Napredak na polju ljudskih prava je očigledan ali se tu ne smije stati", poručio je Vrbenski.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE