Linkovi

Nemačka pozdravlja napredak Crne Gore


Crnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u Berlinu
Crnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u Berlinu

Nemački šef diplomatije rekao nakon susreta sa crnogorskim ministrom inostranih poslova da Crna Gora postiže dobar napredak u pregovorima o pristupanju EU, ali da treba da nastavi reforme

U zvaničnoj poseti Nemačkoj boravi i crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji se danas sastao sa nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom.

Nemački šef diplomatije je nakon susreta rekao da Crna Gora postiže dobar napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, ali je zatražio od Podgorice da nastavi dalje reforme vezane za pravnu državu, nezavisno sudstvo i suzbijanje kriminala.

"Crna Gora je preduzela važan korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Prošlog ljeta počela je pristupne pregovore sa Evropskom unijom, što pokazuje da i dalje snažno podržavamo evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Preduzeti su prvi koraci u dugom procesu koji će Evropska unija voditi na pravičan i konstruktivan način. Kao što sam već saopštio i to želim da ponovim, Njemačka je spremna da podrži mladu državu Crnu Goru na tom putu, na konkretan način kroz saradnju sa stručnjacima na različitim projektima. Takođe smo razgovorali o tome kada i kojim poglavljima bi se trebalo najpre pozabaviti i već sam rekao da je borba protiv kriminala od naročite važnosti, kao i vladavina prava. Treba osigurati da se poštuju evropski standardi.”

Crnogorski ministar vanjskih poslova saopštio je na istoj konferenciji za novinare da je Crna Gora u većem dijelu izgradila svoju pregovaračku infrastrukturu i da će vlasti nastaviti sa izradom akcionih planova za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Lukšić je izrazio nadu da će njemački eksperti pomoći da akcioni planovi budu kvalitetni i da omoguće da Crna Gora dokaže da je sposobna da se nosi sa svim izazovima i da u pregovaračkom procesu zavrijedi pozitivne ocjene i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.
XS
SM
MD
LG