utorak, 03. maj 2016

Aktuelno

Nemačka pozdravlja napredak Crne Gore

Nemački šef diplomatije rekao nakon susreta sa crnogorskim ministrom inostranih poslova da Crna Gora postiže dobar napredak u pregovorima o pristupanju EU, ali da treba da nastavi reforme

Crnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u BerlinuCrnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u Berlinu
x
Crnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u Berlinu
Crnogorski i nemački ministar inostranih poslova, Igor Lukšić i Gvido Vestervele, na konferenciji za novinare u Berlinu
Glas Amerike
U zvaničnoj poseti Nemačkoj boravi i crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić, koji se danas sastao sa nemačkim kolegom Gvidom Vesterveleom.

Nemački šef diplomatije je nakon susreta rekao da Crna Gora postiže dobar napredak u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, ali je zatražio od Podgorice da nastavi dalje reforme vezane za pravnu državu, nezavisno sudstvo i suzbijanje kriminala.

"Crna Gora je preduzela važan korak na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Prošlog ljeta počela je pristupne pregovore sa Evropskom unijom, što pokazuje da i dalje snažno podržavamo evropsku perspektivu zemalja Zapadnog Balkana. Preduzeti su prvi koraci u dugom procesu koji će Evropska unija voditi na pravičan i konstruktivan način. Kao što sam već saopštio i to želim da ponovim, Njemačka je spremna da podrži mladu državu Crnu Goru na tom putu, na konkretan način kroz saradnju sa stručnjacima na različitim projektima. Takođe smo razgovorali o tome kada i kojim poglavljima bi se trebalo najpre pozabaviti i već sam rekao da je borba protiv kriminala od naročite važnosti, kao i vladavina prava. Treba osigurati da se poštuju evropski standardi.”

Crnogorski ministar vanjskih poslova saopštio je na istoj konferenciji za novinare da je Crna Gora u većem dijelu izgradila svoju pregovaračku infrastrukturu i da će vlasti nastaviti sa izradom akcionih planova za otvaranje poglavlja 23 i 24.

Lukšić je izrazio nadu da će njemački eksperti pomoći da akcioni planovi budu kvalitetni i da omoguće da Crna Gora dokaže da je sposobna da se nosi sa svim izazovima i da u pregovaračkom procesu zavrijedi pozitivne ocjene i punopravno članstvo u Evropskoj uniji.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE