Linkovi

Pripreme za pregovore o životnoj sredini


Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović
Ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore Branimir Gvozdenović

Naglašavajući da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u procesu pristupanja Evropskoj uniji, crnogorski ministar turizma kazao je da su zaštita životne sredine i klimatske promjene jedan od prioriteta u radu resornog Ministarstva.

Crna Gora je u poodmakloj fazi priprema za otvaranje pregovora u okviru poglavlja o životnoj sredini, poručio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović, na otvaranju tematske nedjelje “Zaštita životne sredine i klimatske promjene”

Gvozdenović je ocijenio da je, imajući u vidu uticaj koji životna sredina ima na zdravlje ljudi, kvalitet života i socijalne i ekonomske aktivnosti, važno kontinuirano podizati javnu svijest i edukovati građane, navodeći da na tome rade sa međunarodnim institucijama.

Naglašavajući da je poglavlje 27 jedno od najzahtjevnijih u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Gvozdenović je, na otvaranju tematske nedjelje “Zaštita životne sredine i klimatske promjene”, kazao da su zaštita životne sredine i klimatske promjene jedan od prioriteta u radu resornog Ministarstva.

"Mi smo već u poodmakloj fazi priprema za otvaranje pregovora u okviru poglavlja 27 koje očekujemo da otvorimo u 2016. godini", poručio je Gvozdenović.

On je kazao da je Radna grupa za pregovore u tom poglavlju intezivno ispunjavala početna mjerila, čiji je završetak planiran do kraja godine, i da će naredne godine početi sa pregovorima.

Gvozdenović je kazao da se posebna pažnja posvećuje horizontalnim pitanjima poput jačanja administrativnih kapaciteta, finansijske procjene i jačanje ekološke inspekcije.

"Kada je u pitanju usklađivanje nacionalnog zakonodavdstva sa standardima EU, možemo konstatovati da je ostvaren vidljiv napredak za sve podoblasti životne sredine, ali nas čeka još dosta posla", poručio je Gvozdenović navodeći da će raditi na punoj implementaciji tekovina EU.

On smatra da, s obzirom na to da je Crna Gora otvorila pregovore sa EU, države članice treba da pomognu u daljem razvoju uslova u dugoročnom periodu stabilnim i ekološki povoljnim ulaganjima u državu.

Prema njegovim riječima, pripremljen je Zakon o životnoj sredini koji će uskoro biti upućen u Vladinu proceduru, u toku je javna rasprava o nacrtu državnog plana upravljanja otpadom za periodu 2015.-2020. godine i nacrt o izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za državni plan upravljanja otpadom.

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič ukazao je na potrebu udruživanja snaga Vlade i evropskih institucija u propagiranju zaštite životne sredine.

"Proteklih nekoliko decenija EU uspostavila je zajednički mehanizam u zaštiti životne sredine" objasnio je on.

Govoreći o standardima koje EU primjenjuje na tom polju, Drobnič je kazao da je, zahvaljujući tim standardima, znatno smanjena zagađenost vazduha, vode i zemlje.

"Danas građani EU piju jednu od najkvalitenijih voda na svijetu i to nam može služiti na ponos", poručio je on.

Drobnič je ukazao na prijetnju koju klimatske promjene izazivaju u ukupnom društvenom razvoju i u tom kontekstu pozvao na drugačiju organizaciju ekonomije.

Austrijski ambasador u Crnoj Gori, Johan Frelih kazao je da je od suštinskog znač aja da Crna Gora poveća napore kada je u pitanju poglavlje 27.

"To je ključ za turizam, bogatsvo i napredak vaše države i mislim da ono što EU radi je važno da bi ljudi postali svjesni problema, odnosno pitanja čistog i nezagađenog vazduha, a sa tim se počinje od vrtića", zaključio je Frelih.

XS
SM
MD
LG