Linkovi

Lukšić: CG i dalje lider


Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić rukuje se sa predstavnicima diplomatskog kora u Crnoj Gori (gov.me)
Crnogorski šef diplomatije Igor Lukšić rukuje se sa predstavnicima diplomatskog kora u Crnoj Gori (gov.me)

Crnogorski šef diplomatije ocenio je da će prethodna godina biće upamćena kao godina značajnih dostignuća u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore.

Crna Gora je i u protekloj godini uspjela sačuvati epitet lidera evropskih integracija, dobrog susjeda i konstruktivnog partnera u snaženju regionalne saradnje, istakao je šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić na Novogodišnjem prijemu za diplomatski kor.

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić povodom predstojećih novogodišnjih praznika, te 35 godina od obnove i 135 godina od osnivanja Ministarstva inostranih poslova Crne Gore, priredio je tradicionalni novogodišnji prijem za predstavnike diplomatskog kora. On je istakao da je iza nas “još jedna godina značajnih dostignuća u ostvarivanju spoljopolitičkih prioriteta Crne Gore”:

"Prethodna godina biće upamćena kao godina značajnih dostignuća u ostvarivanju vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore. Ostvarili smo značajan napredak u pregovorima o pristupanju. Otvoreno je 12 poglavlja pravne tekovine, a izrađeno je čak 11 pregovaračkih pozicija za poglavlja u kojima imamo internu spremnost za otvaranje pregovora", kazao je Lukšić.

Nedavni Izvještaj o napretku značajna je smjernica za dalje aktivnosti, pa će stoga, posebna pažnja biti posvećena pitanjima iz domena vladavine prava, ali i ekonomskog upravljanja i jačanja administrativnih kapaciteta:

"Ozbiljno smo shvatili poruku iz Izvještaja i Strategije proširenja i, u tom kontekstu, mogu ustvrditi da ćemo odgovorno nastaviti sa sprovođenjem i afimacijom zahtjeva novog pristupa i posebnu pažnju posvetiti pitanjima iz domena vladavine prava koja je Crna Gora nedvosmisleno učinila svojim strateškim prioritetom, ali i oblasti ekonomskog upravljanja i jačanja administrativnih kapaciteta", rekao je on.

Lukšić je poručio da je Crna Gora, u skladu sa strateškim ciljevima na polju evroatlantske integracije, nastavila s promovisanjem demokratskih vrijednosti pomoću kojih će država omogućiti svojim građanima bolji i kvalitetniji život.

On je istakao da je mnogo urađeno na promociji ekonomske diplomatije, te da su inicirani brojni projekti koji su efikasno promovisali ekonomske interese Crne Gore u inostranstvu.

Na koktelu je govorio i ambasador Makedonije u Crnoj Gori Aleksandar Vasilevski. On je naglasio da Crna Gora nastavlja da bilježi pozitivan trend u ispunjavanju kriterijuma za članstvo u NATO i EU. Prijemu su prisustvovali, između ostalih, i Sju K. Braun, ambasadorka SAD u Podgorici, i Mitja Drobnič, šef Delegacije EU u Crnoj Gori.

XS
SM
MD
LG