Linkovi

EU: Drobnič ima punu podršku


Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič
Šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Mitja Drobnič

Mediji prenose da je šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič na udaru dela crnogorskih vlasti, te da je u Briselu i Ljubljani tražena njegova smjena što su evropski zvaničnici demantovali

Mediji u Sloveniji i Crnoj Gori danas su objavili da je crnogorski premijer Milo Đukanović pokušao da izdejstvuje smjenu šefa Delegacije EU u Podgorici Mitje Drobniča. Dnevnik “Delo” navodi da je Drobnič na meti tabloida zbog Đukanovićevog nezadovoljstva njegovim izjavama.

Premijer Milo Đukanović pokušao je da izdejstvuje smjenu šefa delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitje Drobniča zbog kritičkih stavova prema crnogorskoj vlasti, prenijela je slovenačka novinska agencija STA.

Pozivajući se na tekst “Šef delegacije na naslovnicama tabloida”, koji je objavio ljubljanski dnevnik “Delo”, slovenačka agancija navodi da je Drobnič na udaru dijela crnogorske vlasti, te da je u Briselu i Ljubljani tražena njegova smjena.

“Napadi na Drobniča i zahtjevi za njegovom smjenom, zbog navodnog favorizovanja opozicionih partija, podigli su pozornost u slovenačkom ministarstvu inostranih poslova i kod njegovih šefova u EU. Premijer Milo Đukanović je čak tražio smjenu Drobniča”, prenosi slovenačka agencija.

Podsjećajući da je četvorogodišnji mandat šefa delegacije počeo 2012. godine, u tekstu se ističe i da je Drobnič žrtva planiranih napada zbog kritičnosti prema radu Vlade, te da je traženo da ode prije vremena.

Šef delegacije je slovenačkoj agenciji kazao da uživa punu podršku Evropske komisije i Službe spoljnjih poslova Evropske unije, pojašnjavajući da delegacija Unije u Crnoj Gori nije vodila svoju politiku već izražavala stavove, procjene i odluke institucija Unije koje imaju za cilj zagovaranje evropskih interesa kako bi "država imala brz i efikasan napredak".

U slovenačkom ministarstvu inostranih poslova nijesu željeli da komentarišu navode o zahtjevima za Drobničevom smjenom navodeći da je to pitanje “odnosa institucija EU i Crne Gore.

Šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Mitja Drobnič, ima punu podršku sjedišta u Briselu i posao obavlja u skladu sa svojim mandatom, poručila je portparolka EU za susjedstvo i pregovore o pridruživanju, Maja Kocijančič, reagujući na negativno izvještavanje pojedinih medija u Crnoj Gori o institucijama EU i njenim predstavnicima.

Drobnič je, kako prenosi “Delo”, kazao da je Delegacija veoma rezervisana i oprezna u kontaktu sa crnogorskim medijima, navodeći da postoji njihova jaka podijeljenost u odnosu prema vladi.

On je pojasnio da se na neke poruke iz Brisela u Crnoj Gori “gleda kao na neosnovanu kritiku, dok drugi vjeruju da su te poruke nedovoljno kritične, te da ne opisuju stvarnu situciju na terenu”, kazao je Drobnič.

Dnevni list Pobjeda, blizak Vladi, konstatuje da dio Drobničevih aktivnosti nijesu posmatrane kao "prijateljska pomoć evropskim integracijama" već kao pokušaj indirektnog, ali realnog uplitanja u odnose na crnogorskoj političkoj sceni.

Prema saznanjima Pobjede, Drobnič je na sastanku sa dijelom lidera Demokratskog fronta, koji je održan 8. juna u Podgorici, otvoreno upitao opozicionare da li bi za njih bio prihvatljiv Ranko Krivokapić kao lider opozicije u slučaju da dođe do razlaza vladajuće koalicije.

Na sastanku su ključna tema bili protesti Demokratskog fronta, najavljeni za jesen, a jedan od Demokratskog fronta Milan Knežević danas je saopštio da bi prihvatanje Krivokapića za lidera bilo “političko samoubistvo opozicije”.

XS
SM
MD
LG