nedelja, 01. maj 2016

Aktuelno

Bojović za temeljite promene u Crnoj Gori

U razgovoru za Glas Amerike, nezavisni kandidat za predsednika Crne Gore kaže da je njegov cilj da Crna Gora doživi temeljite promene kroz stabilnost države i njenih institucija

 Nezavisni kandidat Rade Bojović Nezavisni kandidat Rade Bojović
x
 Nezavisni kandidat Rade Bojović
Nezavisni kandidat Rade Bojović
Nebojša Redžić
Na predstojećim predsjedničkim izborima u Crnoj Gori, samo jedan od trojice kandidata, Rade Bojović, nema iza sebe stranačku logistiku.

Nezavisni kandidat Rade Bojović nije nepoznat političkoj javnosti Crne Gore. Početkom 90-tih bio je antiratni aktivista, osnivač Građanskog odbora za mir i Socijaldemokratske partije, poslanik u saveznom parlamentu, kasnije lider Pokreta za nezavisnu Crnu Goru i osnivač političkog kluba Pravedna Crna Gora. Pitamo ga šta ga je motivisalo da se kandiduje za predsjednika Crne Gore:

‘’Osnovni motiv je bio da se Crnoj Gori ponudi treći politički put. Crna Gora je zaglibljena u višedecenijskoj konfrontaciji vlasti i opozicije, postala je talac partitokratije, u Crnoj Gori ništa ne možete da uradite ako nijeste član vladajuće ili drugih partija. Moja nezavisna kandidatura motivisana je željom da se Crnoj Gori ponudi treća politička vizija i izbor koji bi se suštinski razlikovao u odnosu na moje protivkandidate. Ako to uprostim, mogao bih to reći ovako: za razliku od Filipa Vujanovića koji građanima nudi stabilnost, ali ne i promjene, Miodraga Lekića koji nudi promjene, ali ne i stabilnost, moja kandidatura zapravo nudi promjene kroz stabilnost’’.

U predsjedničku trku Bojović je ušao sa teškim zadatkom: u startu treba prikupiti 7.710 potpisa podrške kandidaturi, a to u maloj Crnoj Gori nije lako. Bojović tvrdi da je postojeći Zakon neprihvatljiv i da će u procesu integracije sa EU biti ukinut:

‘’To je Zakon koji faktički građane tjera da javno glasaju, dajući pred stranačkim izbornim komisijama podršku kandidatima. To je Zakon suprotan međunarodnim standardima i po odredbama tog Zakona nikada nijedan nezavisni kandidat u Crnoj Gori nije učestvovao, niti će nakon mene učestvovati na izborima. To je Zakon koji je u interesu velikih partija, velikih stranačkih mašina i on je zapravo i usvojen zbog toga da bi se onemogućila politička konkurencija’’.

Bojović, međutim, vjeruje u samoinicijativnost građana i smatra da će u naredna 33 dana prikupiti potpies potrebne za ozvaničenje kandidature. Za dvojicu protikandidata, tvrdi da su predstavnici potrošene politike kojima je u interesu da nemaju konkurenta poput njega, sa čistom političkom prošlošću:

‘’Gospodin Vujanović je već 10 godina predsjednik Crne Gore sa dva mandata u okviru SCG i nezavisne Crne Gore. Gospodin Lekić predstavlja jalovu, istrošenu, smušenu opoziciju, politički i strateški nedefinisanu, gdje se sa najvećim dijelom te političke ponude ne možete saglasiti. Oba moja protivkandidata su ljudi protivrječnih političkih biografija i za njih je idealno da nemaju nekoga ko bi razobličio njihovu politiku i neodrživost njihovih kandidatura’’.

Konačno, Bojović nam otkriva i ko je njegova ciljna grupa:

’Svi oni građani koji su umorni i bijesni od ovakve crnogorske političke klase. Svi oni građani kojima je stalo da se ovo društvo temeljito mijenja, ali im je istovremeno stalo da te promjene idu kroz stabilnost-da nema novih turbulencija koje bi Crnu Goru dodatno politički i ekonomski unazadile. Konačno, vjerujem da će za mene glasati građani kojima je stalo da se utemelji državotvorna i samosvjesna Crna Gora’’.
Ovaj forum je zatvoren
Razvrstavanje komentara
Komentari
     
od: angie iz: podgorica
28.02.2013 13:13
vlada diktatura straha. bojovic se proglasava necijim pionom, potrebnim ili nepotrebnim. a niko ne razmislja o slobodi koju zagovara i o cinjenici da vlast moze i treba biti smenjiva. u subotu 22.02.2013.bilo je dato samo 58 potpisa podrske bojovicevoj kandidaturi. to recito govori o bekstvu od slobode da izaberemo nekog drugog, a ne poznate nemuste mocnike. ovde nije u pitanju rade personalno, vec strah od drugacijeg, novog.nek nam je sa srecom. trebace .


od: angelina iz: podgorica
27.02.2013 15:54
ponavljam - tuzno i zalosno je da slobodnomisleci rade bojovic ne moze samo u podgorici da sakupi dovoljno glasova da se kandiduje!
u subotu 22. februara bila sam 58.na spisku onih koji su mu dali glas podrske. tuzno - sad mi je jasno sta stvarno znaci - beksvo od slobode!


od: angelina iz: podgorica
26.02.2013 16:00
raduje me, i zbog moje dece, kada neko pokaze da misli svojom glavom i to da pametno misli. s obzirom da u njegovom slucaju, nema potrebe za lustracijom, radujem se sto je bar prvi vesnik promena koje ce, ako ne i moja generacija, docekati nasa deca. zao mi je sto sam u podgorici koja ima blizu 200 000 stanovnika, u subotu bila tek 58. koja je dala potpis. tuzno = bekstvo od slobode.

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
29.04.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE