Linkovi

Pejanović – Đurišić: CG spremna za NATO


Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović - Đurišić
Ministarka odbrane Crne Gore Milica Pejanović - Đurišić

Činjenica da u poseti Crnoj Gori boravi generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, drugi put u nekoliko mjeseci, ohrabrujuća je i obavezujuća, kaže u intervjuu za Glas Amerike ministarka odbrane Crne Gore

Sudeći po jasnoj, javnoj podršci najvećeg strateškog partnera Crne Gore – Sjedinjenih Država, kao i čitavog niza drugih evropskih partnera, očekujem pozitivan ishod u procesu usaglašavanja o pozivnici Crnoj Gori za učlanjenje u Alijansu, kazala je u razgovoru za Glas Amerike ministaka odbrane Crne Gore Milica Pejanović – Đurišić, uoči posete generalnog sekretara NATO-a i ambasadora zemalja članica Alijanse koji su večeras doputovali u Podgoricu.

Činjenica da će Crnu Goru posjetiti Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, drugi put u nekoliko mjeseci, ohrabrujuća je i obavezujuća.

"Bićemo u prilici da, ne samo Generalnom sekretaru NATO-a i njegovim saradnicima, nego i čitavom Sjevernoatlanskom savjetu – jer nam u posjetu dolaze ambasadori svih 28 zemalja članica – još jednom, neposredno, pokažemo zašto insistiramo na tome da su Crna Gora i posebno Ministarstvo odbrane i Vojska Crne Gore, potpuno spremni za NATO. Dakle, mi smo prateći ono što su bile naše obaveze koje smo definisali, najprije kroz MAP i odgovarajuće godišnje nacionalne planove, a potom kroz intenzivirani i fokusirani dijalog tokom prethodne godine nakon Samita NATO-a u Velsu, bili maksimalno posvećeni ispunjavanju principa na kojima se provjerava da li ili ne neka država koja ima ambiciju da postane članica Alijanse, dijeli vrijednosti na osnovu kojih se može posmatrati kao pouzdan i kredibilan partner."

U svim oblastima koje se prate – od vladavine prava, preko stanja u bezbjednosnim službama do javne podrške koja bilježi rast – imamo rezultat koji je mnogo bolji, ističe Pejanović-Đurišić.

"Poruka je jasna: odnosi se na to da je članstvo u kolektivom sistemu odbrane i bezbjednosti kakav je NATO, ustvari garancija naše sigurne budućnosti. U vremenu u kome živimo, u kome svi zajedno na dnevnoj bazi bivamo suočeni sa izazovima koji su bezbjednosnog karaktera, svjesni smo da su to pitanja koja se samo zajedno i kolektivno rješavaju. Posebno mi, sa iskustvom koje imamo iz 90-tih godina, sa ubjeđenjem da region u kome živimo još nije do kraja stabilan i konsolidovan, imamo potrebu da dodatno radimo na stvaranju uslova da i mi i buduće generacije ne razmišljamo o tome hoćemo li biti ostavljeni sebi u slučaju određenih nesporazuma."

NATO stvara uslove i za bolji demokratski razvoj, poštovanje ljudskih prava, stvaranje predsulova za investicije... Svega toga nema ako ste izolovani. Morate biti dio globalne priče da bi imali efekat onoga za šta se zalažete, tvrdi ministarka. Ona je ubijeđena da će nakon Stoltenbergove posjete biti još jasnije da će pozivnica za Crnu Goru u decembru stići:

"Ja zaista vjerujem da će stići. Doduše, moram da kažem da sam vjerovala i ranije polazeći od onoga što su rezultati koje smo postigli. Naravno, svjesna sam da to ne zavisi samo od toga da li je ili ne Crna Gora postigla rezultate koji se očekuju, da li je ili ne Crna Gora sebe promijenila u mjeri koja je dovoljna, nego da zavisi od ćitavog niza geostrateških pitanja koja se dešavaju globalno i imaju svoje refleksije i na naš region. U ovom trenutku, slijedom onoga što je jasna, javna podrška našeg najvećeg strateškog partnera SAD, kao i čitavog niza drugih evropskih partnera, očekujem pozitivan ishod u procesu usaglašavanja."

Zbog svega, Pejanović – Đurišić vjeruje da će proces usaglašavanja ići u pravcu koji Crna Gora očekuje.

XS
SM
MD
LG