Linkovi

Odbijena žalba povodom kandidature Vujanovića


Predsednica Ustavnog suda Crne Gore, Fetija Međedovic
Predsednica Ustavnog suda Crne Gore, Fetija Međedovic

Glasovima većine sudija Ustavnog suda odbijena je žalba koju je podnijelo 11 funkcionera SDP-a na rješenje o potvrdi predsjedničke kandidature Filipa Vujanovića.

Od pravnog obrazloženja da je Ustavni sud Crne Gore dao prevagu državnom i ustavnom diskontinuitetu nad funkcionalnim i ograničenim pravnim diskontinuitetom, mnogo je važnija i jednostavnija činjenica kako Ustavni sud smatra da Filip Vujanović ima pravo da još jednom bude kandidat za predsjednika Crne Gore:

"Kandidat Filip Vujanović uživa ustavno pasivno pravo glasa da bude biran kada je u pitanju funkcija predsjednika Crne Gore i mandat od 2003. do 2008. se ne može smatrati kao predsjednički mandat u nezavisnoj Crnoj Gori u smislu člana 97 Ustava Crne Gore", kazala je večeras sudija Ustavnog suda, Fetija Međedović.

Ona je kazala da kandat Vujanović ima samo jedan mandat u nezavisnoj Crnoj Gori.
Da sve nije teklo glatko, potvrdilo je i glasanje: šest sudija je bilo za to da žalba bude odbijena, dok je Miodrag Iličković izdvojio mišljenje, odnosno bio protiv.

Po završetku sjednice, podnosioci žalbe, inače koalicioni partneri Đukanovićevog i Vujanovićevog DPS-a, saopštili su da ‘postoje pojedinci i institucije koje su iznad Ustava i zakona’. Ponovili su da treća kandidatura Filipa Vujanovića ne bi bila u skladu sa najvšim pravnim aktom.

Ovakvu odluku i mnogi pravni eksperti, u vremenu kada Crna Gora ima otvoreno poglavlje o vladavini prava u procesu pristupanja EU, smatraju sumrakom ustavnosti. Simbolično, u momentu kada je odluka obrazlagana, u sali u zgradi Ustavnog suda, nestala je struja.
XS
SM
MD
LG