utorak, 03. maj 2016

Aktuelno / Nauka i tehnologija

Usijana konkurencija na polju mobilnih telefona

Posle novog ajfona, narednih nedelja očekuje se predstavljanje još nekoliko novih pametnih telefona i tablet kompjutera.

Predstavljanje smartfona Nokia Lumia 920
Predstavljanje smartfona Nokia Lumia 920
Majk O'Saliven
Konkurencija na polju mobilnih telefona približava se usijanju, sa nedavnim predstavljanjem novog ajfona i najavama novih uređaja od strane partnera Nokije i Majkrosofta sa jedne i Motorole, koja je u vlasništvu Gugla, sa druge strane. Narednih nedelja očekuje se predstavljanje još nekoliko novih pametnih telefona i tablet kompjutera.

Na konferenciji u Njujorku Nokija i Majkrosoft predstavili su dva nova smartfona – Lumia 820 i 920 – sa bežičnim punjenjem baterija, novim kamerama i novim operativnim sistemom Vindous 8. Direktor Nokije Stiven Elop naglasio je važnost tog partnerstva.

„Da bi kupcima pružila iskustvo konkurencije Nikoja je morala da postane deo nekog ekosistema“, rekao je Elop.

Jedan ekostistem sačinjavaju softver, hardver i digitalna mreža. Epl i pridošlica Gugl, sa svojim operativnim sistemom Android, imaju sopstvene ekosisteme koji dominiraju američkim tržištem. Elizabet Fajf, sa Univerziteta južne Kalifornije, kaže da se Majkrosoft nada prodoru.

„Ako imate mrežu i uređaje, i ako kontrolišete oba ta elementa, imate veću moć. Imate moć platforme“, kaže Elizabet Fajf.

Motorola, koju je Gugl kupio u maju, predstaviće tri verzije svog klasičnog telefona Rejzr. Kao i novi telefoni Nokije, Rejzr radi na novoj, superbrzoj mreži G4.

Elizabet Fajf kaže da se Majkrosoft nada da će se pejasž promeniti sa uvođenjem Vindousa 8, novog operativnog sistema sa verzijama za kompjutere, smartfone i tablet kompjutere.

„Poslednje dve –tri godine jedine ekosisteme imali su Epl i Gugl. Sada će se možda pojaviti i treći – što je dobro“, kaže ona.

Najavljene prezentacije drugih kompanija proširiće to polje. Između ostalih očekuju se novi Amazonov čitač i-knjiga, Eplov ajfon 5 je već tu, a krajem oktobra trebalo bi da izađe i novi tablet Majkrosofta sa sistemom Vindous 8.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
02.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE