Linkovi

Raste napetost u Fergusonu


Pripadnik policije Sentt Luisa upire oružje u grupu demonstranata u Fergusonu, 13. avgusta 2014.
Pripadnik policije Sentt Luisa upire oružje u grupu demonstranata u Fergusonu, 13. avgusta 2014.

Zbog velike napetosti posle policijskog ubistva nenaoružanog crnačkog tinejdžera, predsednik Obama je pozvao na uzdržanost i nezavisnu istragu.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je sve Amerikance na uzdržanost posle sinoćnjeg okršaja policije i stanovnika predgrađa Sent Luisa u državi Mizuri, gde je jedan policajac prošle subote ubio nenaoružanog tinejdžera - Afroamerikanca.

Policija je sinoć upotrebila suzavac i dimne bombe protiv stotine građana koji su četvrtu noć zaredom protestovali u pretežno crnačkom predgrađu Ferguson. Nekoliko ljudi je uhapšeno, među kojima najmanje dvoje novinara, koji su pratili nerede. Reporteri Vašington Posta i Hafington Posta kasnije su pušteni iz pritvora, a da protiv njih nije pokrenut postupak.

Predsednik Obama je poručio da sve umešane strane moraju da imaju na umu da nema opravdanja za nasilje prema policiji ili za ljude koji žele da iskoriste ovu tragediju kao izgovor za vandalizam, ali da isto tako nema opravdanja za policajce koji koriste prekomernu silu protiv mirnih demonstranata.

Obama je dodao da u SAD policija ne sme da zastrašuje ili hapsi novinare, koji samo pokušavaju da obavljaju svoj posao.

XS
SM
MD
LG