Linkovi

Letelice veličine mikročipa za istraživanje svemira


Ruski preduzetnik Jurij Milner (arhiva)
Ruski preduzetnik Jurij Milner (arhiva)

Ruski fizičar i internet preduzetnik Jurij Milner najavio je danas u Njujorku, u prisustvu čuvenog naučnika Stivena Hokinga, da će uložiti 100 miliona dolara u program za bolje razumevanje svemira.

Milner će ovog puta to uraditi tako što će poslati hiljade minijaturnih svemirskih letelica veličine kompjuterskog mikročipa na put do Alfa Kentaurija, našeg najbližeg zvezdanog sistema.

Nanoletelice bi trebalo da nam šalju fotografije dalekog svemira, i ako sve bude išlo po planu, naučnici bi mogli da utvrde da li se u sistemu Alfa Kentauri, koji je udaljen 4,3 svetlosne godine od nas, nalazi planeta nalik Zemlji na kojoj bi mogao da opstane život.

Program pod nazivom "Breakthrough Starshot" podržao je i osnivač Fejsbuka, Mark Zakerberg iako će za njegovo pokretanje biti potrebne godine, a ne postoje garancije da će on biti uspešan.

Milner već izdvaja milione dolara godišnje na jednu nagradu iz oblasti fizike, a pre manje od godinu dana sa Stivenom Hokingom je pokrenuo program "Breakthrough Listen", koji za cilj ima da pronađe i kontaktira inteligentan vanzemaljski život.

XS
SM
MD
LG