četvrtak, 05. maj 2016

Aktuelno / Kultura

Mikelandjelov "David-Apolon" u Vašingtonu

Jedno od zagonetnijih dela velikog vajara je sada pozajmljeno Nacionalnoj umetničkoj galeriji u Vašingtonu, koja inače nema nijedan Mikelanđelov rad.

Mikelandjelova skulptura "David-Apolon" je zagonetka za stručnjake
Mikelandjelova skulptura "David-Apolon" je zagonetka za stručnjake
Kerolin Presuti
Mikelanđelo, veliki italijanski renesansni vajar, slavan je u celom svetu. Jedno od njegovih zagonetnijih dela je sada pozajmljeno Nacionalnoj umetničkoj galeriji u Vašingtonu, koja inače nema nijedan Mikelanđelov rad. Saradnica Glasa Amerike Karolin Presuti nas podseća na neke zanimljive detalje o Mikelanđelu i predstavlja nam njegovu skulpturu pod imenom „David - Apolon“.
 
Njegove krive linije su veoma graciozne, a Italijani ih nazivaju „serpentinata“, odnosno serpentina. Deluju prirodno, mada to u stvari nisu. Poput još nekih njegovih radova, skulptura deluje nezavršeno.
 
„Iznenađuje me kontrast između grube površine kamena i golih delova tela koji deluju meko, bez obzira što su od kamena“, kaže Endrju Keri, jedan od posetilaca izložbe.
 
x
Ali niko ne zna ko je to. Nekakav putokaz je ovde, u ovoj grubo isklesanoj formi sa zadnje strane. Da li je to trebalo da bude praćka kakvom je David ubio Golijata? Ili tobolac sa strelama boga Sunca Apolona?
 
Darsi Kun se upravo vratila iz Italije.
 
„Mislim da više liči na Davida, s obzirom da sam videla mnogo Apolona. To nisu bili samo Mikelanđelovi Apoloni, nego mnoštvo verzija u Italiji.“
 
Skulptura „David - Apolon“ je bila ovde i ranije. Italijanski ambasador Klaudio Bisonjero, podseća da je to bilo 1949, u vreme inauguracije predsednika Harija Trumana.

To je bio znak zahvalnosti Sjedinjenim Državama za veliku podršku tokom rata i takođe posle rata, u obnovi Italije posle tadašnjih razaranja.“
 
Italijanski ministar spoljnih poslova Đulio Terci, obeležio je povratak skulpture u Vašington i početak Godine italijanske kulture u Sjedinjenim Državama.
 
„Godine 1949, gotovo 800 hiljada posetilaca je uživalo u nezaboravnom Mikelanđelovom mramornom remekdelu. Znam da ćemo tokom narednih meseci svakako dostići tu brojku“, kaže Đulio Maria Terci di Santagata.
 
Bez obzira da li je reč o Davidu ili Apolonu, posetioci Galerije uživaju u Mikelanđelovoj veštini. Ali, da li znaju Mikelanđelovo prezime?
 
Mislim da počinje na B“, kaže Darsi Kun, i - u pravu je. Ime vajara je Mikelanđelo Buonaroti.
 
Mikelanđelov „David – Apolon“ je došao u Vašington iz Kine, gde je bio jedan od eksponata firentinske izložbe u Pekingu. U Vašingtonu će ostati do marta.
Ovaj forum je zatvoren
Komentari
     
Nema komentara na ovom forumu temu. Budite prvi komentator

OTVORENI STUDIO

Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Instalirajte novu verziju Flash player-a.
Otvoreni Studioi
X
04.05.2016
Otvoreni studio je polusatna TV emisija Glasa Amerike koju emitujemo svakog radnog dana od 23 sata po srednje-evropskom vremenu. Uz vesti dana, gledaoci mogu videti i čuti intervjue sa poznatim ličnostima, izveštaje, analize i reportaže o ekonomskim, društvenim, naučnim i kulturnim zbivanjima SAD, regionu i šire.

PRIDRUŽITE NAM SE...

BESPLATNE VOA APLIKACIJE ZA IPHONE, IPAD I ANDROID UREĐAJE