Linkovi

Migranti vozovima iz Srbije u Hrvatsku


Izbeglice se ukrcavaju na voz u Šidu.
Izbeglice se ukrcavaju na voz u Šidu.

Srbija i Hrvatska su danas počele prevoz migranata vozom iz jedne u drugu zemlju. Dolazak zime i pad temperature ispod nule, naveli su ministre Srbije i Hrvatske da promene način prevoza migranata.

Hrvatski voz će od sada dolaziti do granice sa Srbijom u Šid i odvoziti migrante u novi prihvatni centar, 107 kilometara dalje, u Slavonskom Brodu.

"Do železničke stanice migranti se prevoze autobusima. Tu ih čeka hrvatski voz kojim se prevoze do prihvatnog centra u Slavonskom Brodu", ističe Melita Šunjić iz UNHCR-a.

Hrvatski tranzitni, prihvatni centar, koji je danas otvoren može da primi oko 5 hiljada izbegica. Ranije su autobusi iz Preševa, na jugu Srbije i sa granice sa Makedonijom, prebacivali izbeglice do mesta Berkasovo i Bapske, na srpsko–hrvatskoj granici. Odatle su, desetak kilometara nastavljali pešice od graničnog prelaza Šid Tovarnik.

Po ulasku u Hrvatsku, izbeglice su putovale autobusima do tranzitnog izbegličkog kampa u Opatovcu i ukrcavali se u vozove prema Sloveniji.

Komesar za izbeglice i migracije Srbije Vladimir Cucić kaže da će granični prelaz između Berkasova i Bapske biti zatvoren.

"Razmišljamo o zatvaranju zbog vremenskih uslova i nedostatka kapaciteta, ali je to sve veoma komplikovano organizovati."

Agencija Ujedinjenih Nacija za izbeglice je objavila da je 218,394 što migranata, što izbeglica u oktobru, došlo u Evropu preko mora, a priliv migranata ne jenjava jer mnogi od njih strahuju da bi zapadna Evropa uskoro mogla da zatvori svoje granice.

XS
SM
MD
LG